Magyar gazdaság

Az erős forint érzékenyen érinti az exportőröket

A ötéves rekordszintre dráguló forint kedvezőtlenül érinti az exportőröket és negatív hatást gyakorol a működőtőke behozatalára is - fejtette ki Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, aki Nagy-Britannia-i látogatáson tartózkodik a DowJones hírügynökségnek.

A forint látványos felfelé ívelésen ment keresztül a közelmúltban, amit a magyar gazdaság meghatározó elemeinek javulása és a globális kockázatviselési hajlandóság növekedése magyaráz - írja ezzel a DowJones.

Garamhegyi véleménye szerint "az egészséges forintárfolyam valahol az euróhoz viszonyított 250-255-es szinten van" és ez "többé-kevésbé megfelelő a beruházások, és jó az számára". Az államtitkár szerint egy kevésbé felértékelődő forint és egy kissé alacsonyabb kamat kedvezőbb lenne.

A forint szerdán a 236,94/euró árfolyamon mozgott, erősödött a keddi késői 238,90/euró árfolyamhoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank hétfői kamatdöntő tanácskozásán 8,5 százalékon hagyta az irányadó kamatot. Simor András , az MNB elnöke kedden annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdaság számára előnyös, ha a forint lassan erősödne a következő három évben, az viszont alacsony szintű lenne.

Garamhegyi Ábel euró/forint Simor András export MNB Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Kapcsolódó cikkek