Magyar gazdaság

Beszélnek, beszélnek, de csak kevés az olaj!

Vasárnap Jeddah-ban, Szaúd-Arábiában röptében összehívott olajkonferenciát tartottak, melynek első számú témája: az olajár. Nagy várakozások kísérték a találkozót, mely aztán csalódással fejeződött.

Szaúd-Arábiától, a világ legnagyobb olajexportőrétől nagyon sokat vártak, miután globális félelmek övezik az olajlelőhelyek biztonságát a harmadik világban, ahol jelentős gondokat okoznak a magas élelmiszerárak. A fogyasztók és termelők, energiaminiszterek és olajcégek vezérigazgatóinak sebtében összehívott konferenciáját mégis sokan csalódásként élhetik meg – írja a Financial Times.

Azaz hiába ígérték a szaúdiak, hogy több olajt hoznak a felszínre, mint tették azt majd 30 éven át – immár napi 9,7 millió hordót –, a nigériai belső lázongások miatt az afrikai ország olajkészletei számottevően csökkentek: 2,5 millió hordós napi kapacitása helyett most napi 1,5 milliót termel, 25 éve a legkevesebbet. Nigéria korábban Afrika legnagyobb kitermelője volt – e tisztes helyét most el is vesztette, Angola megelőzte.

Szaúd-Arábia napi 200 ezres kitermelés-növelése mellett ígéretet tett extrakínálatra, valamint jövőre immár napi 12,5 millió hordós kitermelést helyez kilátásba, igény esetén még ennél is 2,5 millióval többet. Az ehhez szükséges beruházások már folyamatban vannak. Az arab ország tartalék-kapacitását elemzők azonban csak 1,5 milliósra becsülik (hordó/nap). Annak a félelme, hogy a királyság nem tudja ellátni a világpiacot, része a globális olajár-emelkedésnek.

Mindemellett elemzők a szaúdi döntés rövid távú árenyhítő hatásával számolnak, és a hétre az olajárak esését várják.

A találkozó folytatására várhatóan az év vége felé kerül sor Londonban.

Jeddah olajár nigéria Szaúd-Arábia olaj olajexport
Kapcsolódó cikkek