Magyar gazdaság

Újabb százerek kerülhetnek az energiaszegénység csapdájába Nagy-Britanniában

A háztartási áram és gáz együttesen az idén még akár további 40 százalékkal is drágulhat Nagy-Britanniában, emiatt egyre többen kerülnek az energiaszegénység csapdájába.

Az adott kategóriát úgy definiálják, hogy energiaszegény az a háztartás, amelyben az áramra és a gázra a jövedelemből 10 százaléknál nagyobb hányadot kell költeni. Az adott besorolás szerinti, legkedvezőbb állapot 2003-ban és 2004-ben állt fenn, amikor – a korábbi folyamatos csökkenés után – 2 millióra süllyedt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben az összjövedelem 10 százalékánál nagyobb hányadot fordítottak energiára.

A veszélyeztetett családok száma azonban később gyorsan emelkedett, és 2007-ben megközelítette a 4 milliót. Az idén eddig további félmillióval emelkedett a szóban forgó mutató, az energiaszolgáltatók legfrissebb és legijesztőbb jelzései szerint azonban jövő év elejéig, még további 1,6 millió háztartás eshet az energiaszegénység csapdájába. Ha pedig a szám eléri a 6 milliót, akkor az összes brit háztartás negyede kerül olyan helyzetbe, hogy nem vagy nehezen tudja fizetni a fűtést és az áramfelhasználást. Különösen súlyosan érintik az áremelkedések a nyugdíjasokat, akik a jövedelműk alakítása szempontjából nagyon gyenge alkupozícióban vannak. Közülük akár 700 ezren is lehetnek olyanok, akik még az idén beleesnek az energiaszegénység csapdájába.

A kormány helyzetét különösen kritikussá teszi, hogy a munkáspárt még az 1997-es kiáltványában megígérte az adott kategóriába soroltak számának visszaszorítását. Eszerint 2001-ig a legszegényebb háztartásokat kellett volna kihozni ebből a csapdából, 2016-ig pedig mindenkit. Ezzel szemben most minden korábbinál gyorsabban terjed és az eddigi legmagasabb számot éri el a veszélyeztetett háztartások száma. A kormány az adott helyzetben annyit tud tenni, hogy tárgyalásokat kezd a szolgáltatókkal, kérve őket, adják át az EU-energiakereskedelmi rendszerétől kapott 9 milliárd fontot, vagy annak egy részét a legszegényebb fogyasztóknak, többnyire a kiszolgáltatott nyugdíjasoknak.

háztartások energiaszegénység brit
Kapcsolódó cikkek