Magyar gazdaság

Egymilliárd euró értékű beruházás áll egy ember és a politika miatt a szerb fővárosban

Mintegy egymilliárd euró értékű beruházás áll, s további hatalmas pénzek folynak el értelmetlenül a szerb fővárosban egy ember, és az áldatlan politikai viszonyok miatt.

A Blic című lap jelentése szerint csaknem két hónappal a helyhatósági választás után Belgrádnak még mindig nincs új vezetése, s talán hónapokig nem is lesz, a régi pedig már csak nyűgöt jelent, és kárt okoz, mint azt az urbanizációs és városgazdálkodási osztály vezetőjének esete mutatja: Nenad Komatina több mint egy hónapja szabadságra ment, és mivel kizárólag ő írhat alá építési és építéssel kapcsolatos, valamint elkészült objektumok használatbavételét lehetővé tevő engedélyeket, a szerb főváros, illetve vállalkozói és lakói napról-napra hatalmas veszteségeket szenvednek.

Nyáron, az építkezési szezon közepén nagy beruházások állnak, például egy 25 ezer négyzetméteres üzletközponté. A ma még teljhatalmú, de pártja veresége miatt minden bizonnyal posztját elhagyni kényszerülő városvezető nyári erőgyűjtése során eddig 500 építési ügy iratai halmozódtak fel. A beruházók költségei ezzel befagyasztódtak, nem tudják, mikor fejezhetik be a munkát, s térülnek meg kiadásaik. Épp ezért alvállalkozóiknak sem fizetnek, beszállítóiknál hagyják a megrendelt szerelvényeket, berendezéseket, ami miatt az államkassza elesik a minden anyagi szolgáltatást terhelő forgalmi adótól is (ami igen jelentős összeg, mivel Szerbiában az építkezéseken 90 százalékban hazai gyártású anyagokat használnak), s a belgrádi városgazdálkodási hivatal sem jut hozzá a földhasználatért járó díjhoz. Ez utóbbi ugyancsak hatalmas összeg, mivel egy négyzetméterért Belgrád - a helytől függően - 100-500 eurót számol fel, s jelenleg 300, egyenként legalább 800 négyzetméter területű épület ügye áll.



Amelyik elkészült, abban sincs sok öröme sem a beruházónak, sem a vásárlónak. A használati engedélyt ugyanis szintén csak a szerinte megérdemelt pihenését töltő osztályvezető írhatja alá. Anélkül telekkönyvezés sincs, telekkönyvezés híján pedig - ha éppen lakásról van szó - jelzálogjog sem jegyezhető be, hogy a Belgrádban néhol csillagászati lakásár kinyögéséhez a vásárló banki kölcsönt tudjon felvenni.

ember Belgrád áll beruházás
Kapcsolódó cikkek