A 2009-es költségvetési törvény az adott címen a befizetések 0,3 százalékpontnyi emelését irányozza elő, amit 2010-ben további 0,4 pontos, majd egy évvel később újabb 0,3 pontos növelés fog követni. A hírt Francois Fillon miniszterelnök jelentette be.

A nyilatkozatot a Les Echos című francia gazdasági lap nyomban szembeállította Christine Lagarde pénzügyminiszter alig néhány hete mondott beszédével, amelyben az államháztartási deficit megszüntetését és a közterhek csökkentését nevezte a kormány „abszolút prioritásának”. A lap szerint a kormány programjában a legfontosabb pont megvalósulását fenyegeti veszély.



A járulékok megemelése a harmadik év után 4 milliárd eurós éves bevételi növekményt hoz a nyugdíjbiztosításnak, ami azonban – mint a Les Echos érvel – még mindig csak a hiány stabilizálására lesz elegendő, nem pedig annak megszüntetésére. A kormány ugyan szeretné belső átcsoportosítással megoldani a problémát, oly módon, hogy egyidejűleg csökkenteni kellene a munkanélküli-biztosítás címén befizetett összegeket, ami viszont az állástalanoknak folyósított járandóság kényszerű megnyirbálásával fenyeget.
Ez ellen pedig máris ágálnak a szakszervezetek, amelyek szerint a romló gazdasági helyzet miatt nem szabad arra számítani, hogy a tovább csökkenése teremt majd mozgásteret az ilyen célú járulékok lefaragására. A kormány terveit a francia munkaadói szervezet, a Medef is bírálta.