Magyar gazdaság

Lakásfelújítási támogatáshoz is kell majd a zöld kártya

Várhatóan jövő évtől csak energetikai tanúsítvány birtokában lehet panel- és lakás-felújítási támogatáshoz jutni, a tanúsítás díját pedig 2010 végéig felül kell vizsgálni - ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a legutolsó Határozatok Tárában jelent meg.

A határozat kapcsolódik az energetikai tanúsítványról - zöldkártyáról - szóló, ugyancsak friss kormányrendelethez. A jogszabály az új lakásokra 2009-től, míg a használtak eladása, bérbe adása esetén 2011-től teszi kötelezővé a tanúsítvány elkészíttetését.

A kormány a határozatában két feltételhez köti az állami panel- és lakás-felújítási támogatást: az energetikai tanúsítvány meglétéhez, valamint ahhoz, hogy javuljon a lakás energetikai osztályba sorolása. Miután tanúsítvány csak 2009 első napjától készíttethető, így ezelőtt a dátum előtt a támogatás sem köthető a tanúsítvány meglétéhez.

Ami a második feltételt illeti, a dokumentumot készítő mérnöknek amúgy is javaslatot kell tennie a lakás energetikai besorolásának javítására, ha az nem éri el a 100 százalékosnak nyilvánított C-jelű besorolást. A határozat feladatként írja elő az érintett minisztereknek azt is, hogy dolgozzanak ki ösztönző rendszert a meglévő épületek energetikai minősítésének javítására.

A tanúsítványért legfeljebb 11 ezer forint, plusz költségtérítés kérhető, ezt kell felülvizsgálni két éven belül, azaz 2010 végéig. Végül a határozat a tanúsítás részletes módszertani kiadványának kidolgozását, valamint egy internetes kalkulátor elkészítését írja elő. A kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja saját lakásának energetikai besorolását, ez azonban nem pótolja a tanúsítványt.

zöld kártya panel energetikai tanúsítvány lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek