Magyar gazdaság

Romlanak a hitelpozíciók, tovább nőtt az államadósság

A lakosság – főleg devizában történő – eladósodása folytatódott, és a vállalati szféra hitelpozíciója is romlott az első három hónapban, a külső finanszírozási igény azonban azért nem növekedett, mert az államháztartás ütemesen javítja hitelpozícióját.

Az államadósság ennek ellenére tovább nőtt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzügyi számláiból.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2008 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a 4,0 százalékát érte el és már ötödik negyedéve folyamatosan csökken. A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 1,5 százalékát tette ki és tovább tart a több mint két év óta megfigyelhető csökkenése. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye - amely az utóbbi egy évben GDP 4,3 százalékát érte el - ismét nőtt az előző negyedévhez képest.

Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye (azaz a külföld finanszírozási képessége) a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 6,7 százaléka volt a 2008 első negyedévével záruló elmúlt egy évben.
Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága  a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett érték   2008 első negyedévének végén az utolsó négy negyedév GDP-jének 67,1 százalékát tette ki (17 328 milliárd forint).

államadósság MNB pénzügyi számlák
Kapcsolódó cikkek