Magyar gazdaság

A tb-rendszer nyertesei: a nők!

A férfiak jóval többet fizetnek be társadalombiztosítás címén, ahonnan viszont kevesebbet kapnak vissza – állítja egy tanulmányában a Freiburgi Egyetem egyik kutatója.

 Bernd Raffelhüschen kimutatta, hogy az életük során a nők több pénzhez jutnak például címén, mégpedig az általában alacsonyabb havi járandóságuk ellenére is. Az eltérés onnan adódik, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak.

A kutató az 1940-ben született német női korosztályra számítva kimutatta, hogy az utánuk összesen befizetett nyugdíjbiztosítás alapján egy 3,5 százalékos névleges hozam adódik. Az ugyanilyen korú férfiaknál mindössze 1,5 százaléknyi „kamattöbblet” képződik. A következő időszakban azonban mindkét nemnél folyamatosan romlani fog a kihozatal. A jelenleg érvényesülő irányzatok alapján az 1970-ben született férfiak már csak 0,2 százaléknyi többlet várható, de a nők sem számíthatnak 1,5 százaléknál többre – írja a Spiegel Online.

Az egészségbiztosítást illetően még nagyobb az eltérés a férfiak által lerótt járulékok javára, az ő esetükben ráadásul csak az 55. életév után haladják meg az átlagos kifizetések a befizetéseket.

férfiak nők járulékok nyugdíj társadalombiztosítás
Kapcsolódó cikkek