Magyar gazdaság

Az SZDSZ nem ért egyet a kamionstop enyhítésével - nő a balesetveszély

A Szabad Demokraták Szövetsége továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében mától jelentősen enyhülnek a kamionstop, azaz a nehézgépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló szabályai - áll a párt lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A liberálisok szerint a szeptember elsejétől életbe lépő intézkedések nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályosak, de növelik a közúti balesetek kockázatát is.

Az SZDSZ – több társadalmi szervezettel és civil csoporttal egyetértésben – elítéli, hogy a csúcsforgalmi időszak összességében heti egy teljes nappal meghosszabbodik, így jelentősen növekszik a szennyezőanyag-kibocsátás, ami erős hatással van a lakosság egészségügyi állapotára és a környezetünk tisztaságára is. Emellett az kamionstop enyhítése sérti a közlekedés biztonságának követelményét is. A hétvégi időszakban ugyanis jelentősen megnő a forgalom a közutakon, ezt a forgalmat pedig a kamionok jelenléte tovább fokozza, így a közlekedés balesetveszélyessé válik.

Érthetetlennek tartjuk, hogy miközben a kormány közegészségügyi, környezetvédelmi, és közlekedésbiztonsági szempontok miatt anyagilag támogatja a kamionok vasúti szállítását, a kamionstop enyhítésével éppen azt éri el, hogy csökken a vasúti szállítási iránti kereslet. Ezzel a lépéssel az állam saját támogatásának hasznát és hatékonyságát is csökkenti. A kamionstop enyhítése bizonyíték arra, hogy a kisebbségi kormány egyes lobbicsoportok érdekeit fontosabbnak tartja a közérdeknél.

SZDSZ balesetveszély kamionstop
Kapcsolódó cikkek