Magyar gazdaság

Ázsiai szupergazdagok: Kína lepipálja Japánt

Kínában több mint 6 000 személyt tartanak számon, akinek a nettó vagyona meghaladja 30 millió dollárt, Japánban azonban az adott csoportban csak 5 300 fő található.

Az adott értékhatár alatt, de a legalább 1 millió dollárnyi befektethető vagyonnal rendelkezők körében mégis többen vannak a szigetországból: ők az egész ázsiai-csendes-óceáni térségben a hasonló adottságokkal bírók közül 56 százalékkal részesednek – hangoztatja egy jelentés, amelyet a korábbi Merrill Lynch és a Capgemini szakértői állítottak össze. A számba vett vagyonnál a kutatók nem vették figyelembe az elsődleges lakást vagy házat.

Az eloszlásban meglévő különbségeket az elemzők azzal magyarázzák, hogy a mai Japánban az 1 millió dollárnál nagyobb vagyonok nagy részét örökölték, ezért azzal jóval óvatosabban bánnak. Ezzel szemben a feltörekvő Kínában – csakúgy, mint Vietnamban és másutt Ázsiában – első generációs gazdagokkal lehet találkozni, akik jóval nagyobb hajlamot éreznek az általuk keresett pénz kockáztatására.

A – dollárban számított – milliomosok száma tavaly több mint 20 százalékkal növekedett Kínában, Indiában és Vietnamban. Az Ázsia-szerte adott vagyoni kategóriába esők száma – a térségben folytatódó növekedésnek köszönhetően – várhatóan 8 százalék körül ütemben fog gyarapodni a következő évek során, a rájuk eső teljes gazdagság 2012-re várhatóan megközelíti a 14 ezer milliárd dollárnak megfelelő összeget, szemben a 2007-es 9 500 milliárddal.

millió dollár Capgemini Japán ázsia gazdag Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek