Magyar gazdaság

Komoly világbanki elismerés Magyarországnak

Könnyebb lett vállalkozást indítani Magyarországon az utóbbi években – derül ki a Világbank Doing Business című, 2009-es jelentéséből.

Eszerint ugyanis hazánk egy év alatt kilenc hellyel került előrébb, és az 50. helyett immár a 41. helyen szerepel az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot felölelő listán. A jelentés többek között olyan tényezőket vesz figyelembe, mint hogy milyen nehézségekbe ütközik új vállalkozások indítása, vagy hogy mekkora adminisztrációs teher hárul a működő cégekre. A csütörtök délelőtt a Pénzügyminisztérium tárgyalójában bemutatott 2009-es jelentés a 2007. június 1. és 2008. június 1-je közötti időszakot veszi figyelembe. A tanulmány bemutatásán Simeon Djankov, a Világbank vezető közgazdásza hangsúlyozta: Magyarország a 13. helyen szerepel azon a listán, amely az üzleti környezetüket egy év alatt legnagyobb mértékben javító országokat veszi számba. Fontos tényező, hogy Magyarországon ma már sokkal könnyebb új vállalkozást indítani, és egyszerűbb lett a tulajdon bejegyzése is.

A vállalkozásokra háruló adminisztrációs teher értéke – akár pénzügyi értelemben is - felér egy adóreforméval – fogalmazott a tájékoztatón Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Hozzátette: míg e teher a arányában Magyarországon 6-6,5 százalékot tesz ki, addig az EU átlaga 3-3,5 százalék körül alakul. Az adminisztrációs teher lefaragása azért is fontos célkitűzés, mert magában az Unióban is elvárás, hogy az ilyen típusú terhelés 2012-ig 25 százalékkal csökkenjen.

A jelentés azt tükrözi, hogy Magyarország jó úton jár – vélekedett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A megvalósított egyszerűsítések fontos elemének nevezte a cégalapítás feltételeinek jelentős könnyítését, az elektronikus cégbejegyzés megvalósítását, az illetékek és egyéb követelmények csökkentését. Feladatul tűzte ki a folyamatok további egyszerűsítését, valamint azt, hogy a jogszabályok az állammal szemben is világos követelményeket támasszanak. Közölte: a jelenleg készülő, és hamarosan a T. Ház elé kerülő közigazgatási törvény módosítása fokozatosan felére csökkenti az eljárási határidőket a közigazgatásban, és az állami intézményekkel és hivatalokkal szemben is szankciókat fogalmaz meg arra az esetre, ha azok nem tartják be a „játékszabályokat”.

Az eseményen Veres János pénzügyminiszter leszögezte: a jelentés arról tanúskodik, hogy az utóbbi két évben foganatosított reformok eredményesek voltak, mégpedig úgy, hogy nem sodorták veszélybe a költségvetési egyensúly javításának célkitűzését sem. Hozzátette: a kormány a következő időszakban újabb jogszabályokkal kívánja a fekete- és szürkegazdaságot mind több adó- és járulékbefizetés teljesítésére szorítani. Szavai szerint ez a törekvés mutatkozik meg a holnap benyújtandó adójavaslatokban is.

Doing Business Világbank
Kapcsolódó cikkek