Magyar gazdaság

Oda a szigor? A nyugdíjasok diktálhatnak a kormánynak Szlovéniában?

Kérdéses a vasárnap rendezett szlovéniai parlamenti választáson győztes balközép tábor által ígért fiskális szigor megvalósítása, mivel a kormányképes többséghez alighanem a szociális kiadások növelését szorgalmazó nyugdíjasok pártjának (Desus) hét mandátumára is szükség lesz.

A párt az elmúlt négy évben a jobbközép koalíció tagja volt, ám vezetője, Karl Erlavec most jelezte: kész tárgyalni a 90-ből összesen 43 képviselői helyet szerzett három baloldali, illetve liberális párttal.

A kormányalakítási tárgyalások várhatóan hetekig eltartanak, mivel elemzők szerint nehéz lesz összebékíteni Borut Pahor szociáldemokrata pártelnöknek az államháztartási hiány csökkentésére, ezen keresztül az letörésére vonatkozó ígéretét és a Desusnak a nyugdíjak, valamint az egészségügyi kiadások emelését célzó követelését. A hosszú távú fiskális stabilitást viszont a nyugdíjasok pártja is szem előtt tartja: Erlavec a privatizációs bevételek zömét a nyugdíjrendszer hosszú távú megtámogatására fordítaná.

Lassítás

Az eddig is csak kevés cégre kiterjedő szlovéniai privatizációs folyamat lassítását várják elemzők a balközép erőktől.

Borut Pahor jelezte, hogy az állam nem vonul ki teljes mértékben a legfontosabb vállalatokból, így az ország legnagyobb bankjából, az NLB-ből sem.

Borut Pahor jelezte, hogy az állam nem vonul ki teljes mértékben a legfontosabb vállalatokból, így az ország legnagyobb bankjából, az NLB-ből sem. -->

Szlovénia desus erlavec infláció nyugdíjasok
Kapcsolódó cikkek