Magyar gazdaság

Szerdától olcsóbb a négynapos e-matrica

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken. A díjszabás szezonális változásait minisztériumi rendelet szabályozza.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi túrizmus élénkülésének köszönhető.

A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

Az árcsökkenés a virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), és érinti a motoros e-matricákat is. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát, amelyet május 1-ei áremelkedés után október 1-től ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be.  

Az elmúlt esztendők értékesítési tapasztalatai szerint a nyári időszakban – különösen júliusban és augusztusban – az utazók jelentősen több négynapos e-matricát vásárolnak, így az árbevételi mutatók is ennek megfelelően alakulnak. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata idén januártól 1.-től szeptember 28.-ig összesen 8 081 225 darab négynapos e-matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest hozzávetőlegesen 12 százalékos növekedést jelent.

autópálya négynapos autópálya-matrica e-matricák
Kapcsolódó cikkek