Magyar gazdaság

A napirend előttieket is a gazdasági válság uralta

A világgazdasági válság jelentette a hétfői napon a napirend előtti felszólalások fő témáját a parlamentben.

Bajnai: krízishelyzetben még nagyobb a felelősségünk!

Elsőként Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kért szót. Bajnai elmondta, sok évtizede nem tapasztalt gazdasági vihar napjait éltük, az első nagyobb hullámok azonban elültek. Kiemelte, az Országos Betétbiztosítási Alap hatmillió forintig garanciát nyújt a betéteseknek, a bankrendszer stabil, így elsődleges hatásai nem lesznek Magyarországra a krízisnek.

A gazdasági tárca vezetője elismerte, természetesen várható, hogy az exportpiacok szűkülnek, és a hitelek drágulnak, amely főként a kis- és középvállalkozásokra lehet rossz hatással, ezért is nyújtotta be a kormánya a múlt hétvégén a kkv-kat támogató hatpontos csomagját. Bajnai elmondta, a válságkezelés miatt az elmúlt hetekben mindenütt a világon megnövekedett az állam szerepe, ez tovább növeli a magyar parlament felelősségét is. Kiszámítható gazdaságpolitikára és higgadt, szakszerű politizálásra van szükség.

Varga Mihály szerint begyűrűzik hazánkba a válság

Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy látja, a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Bajnai Gordon még más képet festett fel a világválság hazánkra gyakorolt hatásairól. A volt pénzügyminiszter üdvözli, hogy Bajnai végre foglalkozik a krízissel, mert az igenis begyűrűzik hazánkba. Varga Mihály szerint egy 3,4 százalékos növekedésre számító ország esetében kérdéses, hogy miként néz szembe a világgazdaság ily méretű kihívásaival.

Kóka: az adócsökkentés lehet a megelőző orvosság

A vállalkozóknak forrásokat kell adni – mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a világgazdasági válság hazai hatásainak megelőzéseiről. Kóka úgy látja, a Bajnai Gordon vezette Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium elképzelései adekvát eszközök, azonban ennek a tárcának a mozgástere önmagában kevés. Szerinte a kérdést a költségvetési- és az adópolitika oldaláról kellene vizsgálni, mert ezek a megfelelő eszközök a kezelésre. Az adófizetők kezében több százmilliárdot kellene otthagyni, valamint három év alatt ezermilliárd forinttal csökkenteni az adókat.

Herényi szerint a multik alkonya jön

A multinacionális vállalkozások recessziója jön – állította Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint a következő időszakban a kereslet csökkeni fog és a termelékenység visszaesik. Herényi úgy véli, a multik alkonyának a hozzájuk kapcsolódó kis- és középvállalkozások lehetnek a kárvallottjai. Piacvédelemre van szükség és az egyéb források felszabadítására. Lehet, a pénzügyi világ túllép a válságon, de hogy a gazdaság szereplőivel mi lesz, azt még mindig nem tudjuk – szögezte le a frakcióvezető.

napirend előtt Parlament válság
Kapcsolódó cikkek