Magyar gazdaság

Itt a feketeleves - részletek az új költségvetési makropályáról

Egy százalékkal csökkenő GDP, a korábbinál valamivel magasabb, 4,5 százalékos infláció, csökkenő reálbérek – ilyen adatok szerepelnek abban az új költségvetési makropályában, amelyet a kormány a napokban dolgozott ki, és amely még erőteljesebben számol a jelenlegi pénzügyi válság hatásával.

Az új tervezet szerint a reálbérek 2,7 százalékkal csökkennek, a lakossági fogyasztás 3,7 százalékkal esik vissza. Még megdöbbentőbb, hogy az a korábbi, 10 százalékot meghaladó bővülés helyett csupán 3,9 százalékkal lenne magasabb, mint az idén, és a beruházások értéke is egy százalékos mínusz közelében jár. Az egyedüli pozitívum – ahogy már megszokhattuk – a költségvetési hiány terén mutatkozik, a kormány ugyanis jövőre 2,6 százalékos államháztartási deficitet kíván elérni.

Minderről Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára számolt be az Országgyűlés költségvetési bizottságának kedd délutáni ülésén. Hozzátette: a 13. havi bérek visszatartásával, a közszférában a bérek befagyasztásával, a 13. havi nyugdíjak limitálásával, valamint egyéb takarékossági lépésekkel a kormány mintegy 375 milliárd forintos nettó kiadás-csökkentést valósít meg a 2009-es büdzsé-tervezetben. A költségvetési módosításokról még írásos anyag sem született, és a kormány kész bármilyen javaslat befogadására. Az említett számok sem kőbe vésettek, azok még számos ponton módosulhatnak – fogalmazott Keller László.

PM makropálya válság költségvetés
Kapcsolódó cikkek