Magyar gazdaság

Izland után a balti államok is veszélyben?

Az izlandi csőd után további államokat is veszély fenyegethet - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Kifejezetten sebezhetőek a balti államok: Észtország, Lettország és Litvánia.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kifejtette, egyes kelet-európai bankokat a bajlódó ingatlanpiacok bajba sodorhatnak; a válság jelei növekednek. El akarják kerülni, hogy más országok is Izland sorsára jussanak, ahol összeomlott bankokat kellett államosítani - írja a Baltic Business News.

A balti államokban már most nagyot estek az ingatlanárak, valamint a hitelkínálat is; az alapkamatok magasak, a globális növekedés pedig megtorpant - ez okoz aggodalmakat Strauss-Kahnnak. Igaz, nem habozott kiemelni, hogy a három északi kisállam - Izlanddal ellentétben - EU-tag, így Brüsszelhez, Frankfurthoz fordulhat segítségért.

Eközben magyar kezdeményezésre – s elsősorban a külföld megnyugtatására és a helyzet csitítására – az IMF vezérigazgatója nyilatkozatban dicsérte az eddigi magyar lépéseket, s ajánlotta fel segítségét Magyarországnak. Térségünk kormányai magabiztosak: egyelőre csak korlátozott intézkedést terveznek, esetenként pedig semmilyen lépésre nem készülnek a hazánkon kívüli kelet- és kelet-közép-európai uniós tagállamok a bankrendszereikbe vetett bizalom megőrzése érdekében.

Litvánia IMF Lettország Magyarország Izland észtország Strauss-Kahn balti válság
Kapcsolódó cikkek