Magyar gazdaság

Kelet-Európa fokozott támogatását sürgeti az EBRD

A gyengébb keleti szomszédok fokozott támogatását kérte a válságos időkben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow figyelmeztetett, hogy az új tagállamok pénzügyi helyzetének megrendülését az EU fejlettebb, nyugati gazdaságai is megéreznék.

 A hivatalába nyáron beiktatott bankvezető – a részvényes államok kormányainak küldött levelében – külön foglalkozott a volt szocialista-blokk bankrendszere által támasztott kockázatokkal. Mint írta, a térség pénzügyi szektorában meghatározó szerepre tettek szert a nyugat-európai székhelyű bankok, ezért fontos, hogy emezek keleti leányvállalatai meg tudják őrizni a stabilitásukat.

A célt – emlékeztetett Mirow – a régi EU-országok mentőakcióinak összeállátása során is figyelembe kell venni. Az EBRD vezetője egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a válság nemcsak a gyenge pénzügyi pozíciókkal terhelt kelet-európai államokat tette sebezhetővé, hanem azokat is, amelyek az utóbbi években meg tudták szilárdítani helyzetüket, és kedvező gazdasági alapmutatókkal rendelkeznek. Ezért a térség reálgazdasági folyamatait, a növekedést, a foglalkoztatást és az életszínvonalat akkor is veszély fenyegeti, ha a kormányok egyébként eltökélten viszik tovább a reformokat.

A londoni székhelyű EBRD eseti alapon ígért támogatást, emellett kilátásba helyezte a válságkezelésben ott felhalmozott ismeretek megosztását, egyúttal felhívta a társintézményeket – például az IMF-et – a közös fellépésre.

EBRD London Mirow
Kapcsolódó cikkek