Magyar gazdaság

Szigorít az APEH: az eltitkolt bevétel miatt az ügyvezetőt is fenyegetik

Vigyázat adóügyekben! Az APEH a minap dolgozott ki egy olyan irányelvet, amely nemcsak a céget, hanem az ügyvezetőt is fenyegeti az eltitkolt bevétel miatt. Ezt Szikora János a hivatal elnöke közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ipar- és Vállalatgazdasági Bizottságának mai korrupcióellenes konferenciáján.

Előadásában utalt arra, hogy a vagyonosodási vizsgálat intézménye jó eszköz a korrupció visszaszorítására, illetve a bizonyítatlan jövedelmek megadóztatására. Mint ismeretes, Magyarország a Transparency International idei korrupcióértékelési rangsorában a 47. helyen áll, nyolc pozíciót csúszott vissza a tavalyihoz képest. A 180 országra kiterjedő felmérés szerint megelőz bennünket Csehország, Észtország és Szlovénia is.

A trendek alapján Magyarország régióbeli helyzete komolyan veszélybe kerülhet, hiszen a korrupció bénítólag hat a gazdaságra, hátráltatja felzárkózásunkat. A szakemberek egyetértettek abban, hogy nem szavakra, hanem konkrét intézkedésekre van szükség.

 

"Hatékony mederbe terelheti a visszaélésekkel szembeni fellépést a korrupcióellenes stratégia és cselekvési program, amit még októberben megtárgyal a kormány" - mondta Avarkeszi Dezső, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára.

Mint kifejtette, a dokumentumban egyforma súllyal szerepelnek a megelőzéssel és a felelősségre vonással kapcsolatos teendők. A program a szabályozási problémák megoldására, az ellenőrzésre, az átláthatóságra, a szankciórendszer átalakítására helyezi a hangsúlyt. E célok elérése érdekében a párt- és kampányfinanszírozásra, a fejlesztési támogatásokra, a közbeszerzésekre valamint a hatósági engedélyezési gyakorlatra koncentrálja az erőforrásokat.

MTA konferencia APEH korrupció
Kapcsolódó cikkek