Magyar gazdaság

A bankok után az önkormányzatokat is elérte a pénzügyi válság Franciaországban

A bankok után Franciaországban a kommunális és a megyei igazgatási szintet is elérte a pénzügyi válság, a legsúlyosabb esetek kezelésébe immár a gazdasági minisztériumnak is be kell kapcsolódnia.

A még egy-két éve is biztatónak látszó gazdasági kilátások idején számos önkormányzat vett fel jelentős hiteleket, amelyek törlesztése most súlyos nehézségekbe torkollt. A sokasodó pénzügy zavarokat egyszerre okozza az, hogy csökkennek az adóbevételek, miközben növekszenek a szociális célú kiadások és kötelezettségek.

A felvett hitelekkel főleg az a baj, hogy az esedékes törlesztések fedezetére – ahol szükséges – egyre nehezebben kapnak további összegeket a bankoktól. Ahol mégis tapasztalható némi készség a helyhatóságok hitelezésére, ott – visszatérő panaszok szerint –a bankok a feltételek drámai szigorítására használják fel a válságot. Az folyamatos refinanszírozása a közigazgatási egységek mellett az üzleti szférában is egyre nagyobb gondot okoz, egy tévériport szerint a bankok sorra lehetetlenítik el az – egyébként nyereséges és stabil pénzügyi jövedelmezőségi kilátásokkal bíró – cégeket is, mert a bizonytalan helyzetben megtagadják lejáró hitelek újakkal való pótlását.

A városok közül Sain-Etienne szenved a legjobban az adósságcsapdától, a terület egységek közül pedig Seine-Saint-Denis megye. Ez utóbbi problémás adósságszolgálati terhei az idei 3 millió euróról, jövőre 12 millió, 2010-ben pedig 17 millió euróra emelkednek. A Fitch hitelminősítő intézet szerint a francia igazgatási szférában a kétes adósságtételek nagysága elérheti a 20-25 milliárd eurót. A nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok egyre-másra állítják le a fejlesztési terveiket, ami a folyamatban lévő építkezések többségét érinteni fogja. A jelenség egy veszélyes, negatív spirál nyitánya is lehet a következő év során, amit a kormány a saját hatáskörében tervezett közületi beruházások gyorsításával igyekszik ellensúlyozni.

Az idei második negyedévben már csökkent a francia és – a Financial Times Deutschland szerint – a harmadik negyedévre is negatív eredmény várható, a folyamatot nagyrészt a vontatottá vált hitelezési tevékenységre vezetik vissza.

Franciország önkormányzatok hitel válság
Kapcsolódó cikkek