Magyar gazdaság

Bajnai: A jövő héten bővül 1000 milliárdossá az élénkítő csomag

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Országos Érdekegyeztető Tanács előtt beszélt az 1000 milliárdossá nőtt csomagról.

Várhatóan a jövő héten bővül 1000 milliárd fölé az október elején bejelentett élénkítő csomag, amely a vállalkozások támogatását szolgálja - mondta az OÉT pénteki ülésén Bajnai Gordon. Ezt részben az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak átcsoportosításával éri el a kormány. Az összeg a vállalkozásokhoz tőke és vissza nem térítendő támogatás formájában jut majd el. Forrása az a Magyar Fejlesztési Bank által továbbadott hitel illetve a kereskedelmi bankok által nyújtott hitelek, állami garanciával. A költségvetés az uniós források társfinanszírozási részét képes biztosítani, ez 15 százaléka az összegnek.

A csomag méretének növelése mellett a kormány tervez olyan átcsoportosításokat, amelyek kifejezetten a munkavállalói oldalt érintik. A munkahely megtartás is előtérbe kerül majd, az új munkahelyek létesítése mellett. Részletek a jövő heti kormányülés után várhatóak. 

A tárcavezető szerint a világgazdasági válság pénzügyi szakaszán már túljutottunk, most jön a második, jóval fájdalmasabb, jóval hosszabb szakasz, mely várhatóan az egész jövő esztendőt meg fogja határozni.

Ennek során kevesebb elérhető forráshoz jutnak hozzá a vállalkozások, beszűkülnek a piacok és munkahelyek is megszűnhetnek.

Bajnai élénkítő csomag oét válság
Kapcsolódó cikkek