Magyar gazdaság

OÉT-konszenzus: Szja- és áfa-felülvizsgálat

Zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásukat követően a munkavállalók és a munkáltatók arra jutottak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hogy a következő ülésen szeretnék megvizsgálni, hogy a versenyszférában milyen lehetőségeket kínálnak az esetleges adóváltoztatások.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, a munkáltatói oldallal konszenzusra jutottak abban, hogy az OÉT következő - jövő pénteki - ülésére tájékoztatást kérnek a kormánytól, hogy milyen munkaerő-piaci mozgások voltak a közelmúltban. 

A munkáltatókat kéviselő Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára hozzátette, a tájékoztatás mellett a következő ülésen a szakszervezeti oldallal együtt megvizsgálnák, milyen eredménnyel járna egy esetleges ÁFA-növelés, valamint ennek megfelelő szja-sávhatár elmozdítás. Mindezt annak érdekében tennék, hogy olyan megoldást találjanak, ami javítja a munkavállalók nettó poziciót, de mégsincs negatív hatással a munkaadók bruttó bérköltségére.

A felek azt is szeretnék, hogy a monetáris politika folyamatairól tájékoztassa őket egy külön egyeztetésen a Magyar Nemzeti Bank képviselete.

Az OÉT-en a kormányt képviselő Csizmár Gábor államtitkár elmondta, támogatja mindhárom kérést. Azaz jövő pénteki ülésen a szociális partnerek tájékoztatást fognak kapni a legfrissebb munkaerőpiaci folyamatokról, emellet pedig a kormányzat kész adókérdésekről tárgyalni. Azt azonban hozzátette, a törvényi szabályok miatt megyezés esetén sem várható január 1-től változtatás, csak évközi módosítás lehetséges, de ehhez nagy társadalmi támogatottság szükséges.
Az MNB-találkozó kapcsán is támogatását fejezte ki az államtitkár.

Még zárt ajtók mögött sem történt előrelépés bérkérdésben a munkaadók és a munkavállalók között. A felek a jövő pénteki tájékoztatást követően remélnek előrelépést ebben.

bér Borsik János dávid ferenc oét adó Csizmár Gábor
Kapcsolódó cikkek