Magyar gazdaság

GDP növekedés - a valóság szomorúbb a várakozásoknál

Az idén is mindenki túlbecsülte a GDP-növekedés ütemét. Úgy néz ki, ezúttal az ICEG járt a legközelebb a valósághoz. Az eddig megjelent adatokból látszik, hogy ebben az évben sem lesz érdemben gyorsabb a GDP bővülése, mint tavaly volt.

Jobb esetben 1,3, rosszabb esetben akár egy százalék alatt alakulhat a mutató éves átlagban, attól függően, hogy mekkora visszaesést könyvelhetünk el a negyedik negyedben. Még az sem segített, hogy 2008-ban szökőnap volt, ami önmagában is 0,2 százalékpontos növekedési többletet jelent (ezt nevezik naptári hatásnak).

A tavalyi esztendőre előzetesen a legalacsonyabb prognózist Pénzügyminisztérium bő egy százalékponttal nagyobb bővüléssel számolt az év elején, mint ami végül bekövetkezett 2007-ben. A felülvizsgált adatok szerint akkor 1,1 százalékos volt a
Az idén is nagyjából ugyanannyival lőtték fölé a bővülési ütemet a szakértők, mint tavaly.

Míg azonban 2007-ben a fiskális megszorítások fékező hatása okozta a meglepetést, ebben az évben az előre számítottnál jóval kedvezőtlenebb külső környezet okolható ezért. Az év elején még az előzetesen vártnál kedvezőbb nyugat-európai konjunktúra altatta el a szakértőket, az ősz viszont alaposan megváltoztatott mindent.

A hirtelen recesszióba zuhanó nagy európai gazdaságok kereslete olyan meredek csökkenésnek indult, hogy a magyar kivitel – példátlan módon – szűkülést is produkált a havi adatok szerint (legutóbb augusztusban).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP ICEG adat recesszió
Kapcsolódó cikkek