Magyar gazdaság

Gordon Brown ismét különleges kapcsolatot szeretne

A brit miniszterelnök az új évet köszöntő beszédében bejelenti, hogy egy a változásért küzdő, globális koalíciót szeretne kötni Barack Obamával.

"Örömmel várom, hogy együttműködhessek az amerikai elnökkel egy transzatlanti, majd egy globális koalícióban, amelynek célja a változás" – többek között ezt is kijelenti majd Gordon Brown új évi beszédében a Reuters információi szerint. A miniszterelnök a gazdaságélénkítés és a klímavédelem területén működne együtt amerikai partnerével – háttérbe szorítva ezzel a két ország hagyományosan katonai-külpolitikai tematikára alapuló kapcsolatát. Brown megszólalása egyúttal az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti, úgy nevezett "különleges kapcsolat"(special relationship) felélesztését, illetve továbbélését is jelenheti.

A brit miniszterelnök a jelek szerint ismét a második világháborúval állítja majd párhuzamba a jelenlegi gazdasági válságot, leszögezve, hogy az Egyesült Királyság polgárai akkor is megbirkóztak a helyzettel. Brown szerint a britek a megfelelő politikával, értékekkel és karakterrel rendelkeznek ahhoz, hogy a mostani, a korábbiaknál jóval komplexebb krízishelyzetet is átvészeljék.

A miniszterelnök egyúttal leszögezi majd, hogy tovább folytatják a beruházásokat és a gazdaság élénkítését. Brown szerint a jelen helyzetben a túl kevés cselekvés legalább akkora veszélyt jelent, mint a túl sok. Ezzel politikai riválisainak üzen a miniszterelnök, a Konzervatív Párt ugyanis korában leszögezte, hogy választási győzelmük esetén visszafogják az állami kiadásokat.

Brown Egyesült Királyság különleges kapcsolat
Kapcsolódó cikkek