Magyar gazdaság

Így karácsonyoz a Gáz-OPEC: szervezetté alakul

A Gázexportáló Országok Fóruma (GOF) - az úgynevezett "Gáz-OPEC" - a tervek szerint 7. miniszteri értekezletén, december 23-án Moszkvában szervezetté alakul - jelentette be moszkvai ajtótájékoztatóján Anatolij Janovszkij.

Janovszkij elmondta: Moszkva reményei szerint a szervezet székhelye Szentpétervár lesz.

Az orosz energetikai miniszter-helyettes és Alekszandr Medvegyev, a Gazpromnak a sajtóértekezleten jelen lévő vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a fórumot nem helyes az OPEC-hez - az olajexportőrök szervezetéhez - hasonlítani, mivel a gázt exportáló országok nem alkalmazhatják az OPEC mechanizmusait, amelyekkel a kőolaj-kitermelés szabályozása révén befolyásolják az árakat. Ugyanis a gáz értékesítése világszerte hosszú távú szerződések alapján történik, a mennyiségeket tehát nem lehet rövid távon változtatni.    

Tíz gázexportáló ország illetékes miniszterei 2001-ben, Teheránban döntöttek a fórum létrehozásáról, amely mindeddig főleg a tagállamok illetékes minisztereinek és nemzeti gázipari társasági vezetőinek a vélemény- és információcseréjéhez szolgált első sorban a nemzetközi gázipar és - piac fejlődésének aktuális kérdéseiről.

A fórum munkájában jelenleg 16 állam vesz részt: Algéria, Bolívia, Brunei, az Egyesült Arab Emírátusok, Egyiptom, Indonézia, Irán, Katar, Líbia, Malájzia, Nigéria, Oroszország, Venezuela, illetve Trinidad és Tobago, valamint megfigyelőként Egyenlítői Guinea és Norvégia.

Janovszkij emlékeztetett arra, hogy az előző miniszteri értekezleten létrehozott úgynevezett magas szintű bizottságot megbízták egyebek mellett a szervezeti struktúra tökéletesítésének kidolgozásával. A bizottság által a 7. miniszteri értekezlet elé terjesztendő indítvány szerint a szervezet legmagasabb testülete a miniszteri értekezlet lesz, két értekezlet között végrehajtó bizottság irányítja a szervezet tevékenységét, míg a technika és szervezeti kérdésekkel a létrehozandó Titkárság foglalkozik, élén a főtitkárral. Az orosz ismeretek szerint mindezzel a december 23-i értekezleten résztvevő országok többsége egyetért. 

Szentpétervár szervezet Gáz-OPEC Oroszország Medvegyev Gazprom
Kapcsolódó cikkek