Magyar gazdaság

Jó szerencsét az új évre!

Az év utolsó heteiben a szilvesztert övező szerencskultusz miatt a szokásosnál több pénzt játszanak el a magyarok. Idén összesen 250 milliárd forintot költöttünk szerencsejátékra.

Négylevelű lóhere, szerencsepénz, kéményseprő, lencse, patkó, kismalac – a szilveszterhez és az új évhez számos, a szerencsével kapcsolatos babona, szimbólum fűződik. A felsoroltakkal szívesen veszik körül magukat az emberek az év utolsó estéjén, hogy a következő esztendő szerencsét és gazdagságot hozzon.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az év végének közeledtével a szokásosnál több pénzt bíznak Fortuna kegyeire a magyarok. „December utolsó heteiben az átlagosnál 10-15 százalékkal nagyobb a forgalmunk” – mondta lapunknak Somorai László, a Szerencsjáték Zrt. szóvivője. Ez véleménye szerint a szilvesztert övező szerencsekultusz mellett annak is köszönhető, hogy az ünnepekkor szokásos bevásárlások alkalmával azok is betérnek az útba eső lottózókba, akik egyébként nem rendszeres játékosok.

Továbbra is az ötöslottó az élen

Repülnek a milliárdok: nyereményrekordok egyes játékokon

Ötöslottó 5,092 milliárd (2003. nov. 29) 2,356 milliárd (január 19)

Hatoslottó 2,958 milliárd (2008. szeptember 21.) u.a.

Skandináv lottó 541 millió (2007. március) 419 millió (április 17.)

Luxor 95 millió (2003. március 15.) 51 millió (február 2.)

Forrás: Szerencsejáték Zrt.

Évről évre több pénzt tesznek kockára a magyarok, idén már 156 milliárd forintot fordítottak a Szerencsejáték Zrt. által szervezett játékokra. Tavaly ez a szám 144 milliárd forint volt, öt évvel korábban, 2002-ben pedig ez utóbbinak még csupán alig fele.

Továbbra is az ötöslottó a legnépszerűbb a szerencsevadászok körében, akik összesen 47 milliárd forintot ikszelgettek el tavaly a szelvényeken. Szorosan követi az éllovast a népszerűségi listán a hatoslottó, az idei 30 milliárd forintos forgalmával, amely másfélszerese a tavalyinak. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az idén őszre hárommiliárd forint közelébe kúszott fel a főnyeremény összege – ez minden idők lemagasabb hatoslottó-nyereménye –, ami miatt heteken át még külföldről is tömegesen jöttek át hazánkba szerencsét próbálni.

A rekordösszeget végül szeptember végén vitték el. A többi számsorsolásos játék közül a Skandináv lottóra több mint 15 milliárd, Puttóra 12 milliárd, Kenóra pedig ötmilliárd forintot költöttek a magyarok. Sorsjegyeket pedig összesen több mint 14 milliárd forint értékben kapartak le.

Azonban az idei évben vitathatatlanul a sportfogadások vitték a prímet, köszönhetően a világ két legnépszerűbb és legnézettebb sporteseményének, a nyáron megrendezett foci EB-nek és az olimpiának. Nekik köszönhetően a Tippmix forgalma a tavalyi közel másfélszeresére, több mint 20 milliárd forintra nőtt. A hazánkban félig-meddig illegalitásban működő tucatnyi nemzetközi sportfogadó internetes honlap összforgalmát pedig a rendezetlen helyzetük miatt szinte lehetetlen felmérni, de hasonló nagyságrendű lehet.

Pénznyerők: oda a népszerűség

Az állami monopólium alá tartozó szerencsejátékok szárnyalásával szemben viszont vergődik a pénznyerő automaták piaca: évről-évre egyre kevesebb aprót dobálunk beléjük. „Az idén minden hónapban csaknem egy- másfél százalékos forgalomcsökkenést könyvltek el a gépeket üzemeltető vállalkozók az előző év azonos időszakához képest” – mondta lapunknak Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke.

A tavalyi 90 milliárdos forgalom idénre a becslései szerint 75-80 milliárdosra olvadhatott. Ennek megfelelően a nyerőautomaták száma is folyamatosan csökken, így az idén már csak nagyjából harmincezer üzemelt országszerte. „Elsősorban a középréteg játszik a pénznyerő automatákkal, az ő anyagi helyzetük azonban romlott az elmúlt években” – magyarázta Schreiber István.

Mindent egybevetve azonban az idén nagyjából öt-hat százalékkal bíztak nagyobb összeget Fortuna kegyeire a magyarok, mint tavaly. A teljes hazai szerencsejátékpiac éves szinten így hozzávetőlegesen 250 milliárd forint bevételt generált, körülbelül annyit, mint a hazai turizmus.

Egyvalaki mázli nélkül is biztosan nyer a szerencsejátékokon: az állam. Csupán a Szerencsejáték Zrt. 60 milliárd forintot fizetett be az idén a központi költségvetésbe különböző adók és járulékok formájában. És mivel senki sem mehet annyira biztosra a szerencsejátékokkal, mint az állam, csak egyet kívánhatunk játékos kedvű olvasóinknak az év utolsó napján: nagyon szerencsés boldog új évet!

Hatoslottó 2,958 milliárd (2008. szeptember 21.) u.a.

Skandináv lottó 541 millió (2007. március) 419 millió (április 17.)

Luxor 95 millió (2003. március 15.) 51 millió (február 2.)

Forrás: Szerencsejáték Zrt.

-->

hatos lottó ötöslottó tippmix lottó szerencsejáték
Kapcsolódó cikkek