Magyar gazdaság

Jövőre bevezetik az egyszerűsített adóbevallást

Jövőre új lehetőség lép az adóhatósági adómegállapítás (adam) helyébe: az idén alig 14 ezer adózó által választott adamot 2009-től az adóhatóság közreműködésével történő egyszerűsített adóbevallás váltja fel.

A módosító javaslatokról szóló keddi szavazás után már nem várhatók érdemi változások a jövő évi adócsomagban. Igaz, a jogszabálytervezet zárószavazása csak ma lesz, ám a keddi voksolások fényében borítékolhatónak tűnik a javaslat elfogadása.

Az új szabályok szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) segítségével számolhatják el adójukat azok a magánszemélyek, akik kizárólag kifizetőtől, vagy ingóságok, ingatlanok, netán vagyoni értékű jogok átruházásából szereznek jövedelmet.

Az egyéni vállalkozók és az őstermelők nem kérhetik ezt az elszámolási formát, pontosabban utóbbi esetben csak akkor van erre lehetőség, ha a mezőgazdasági őstermelő az e tevékenységéből származó bevételéből a jövedelmére nemleges nyilatkozatot ad, vagy e bevételéből amúgy sem kell jövedelmet megállapítani.

 Nem kizáró tényező ugyanakkor az adókedvezmények érvényesítése, ám az APEH az erről szóló jogszabály szerinti sorrend alapján veszi figyelembe a kedvezményeket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ingóság adóhatósági adómegállapítás adam Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ingatlan APEH őstermelő
Kapcsolódó cikkek