Magyar gazdaság

Jövőre ugyanannyi turista várható, mint idén

Az ideihez hasonló hozzávetőleg ezer milliárd forint idegenforgalomból származó bevételt és változatlan vendégforgalmat vár a Magyar Turizmus Zrt. – tájékoztatott Róna Iván, a marketingszervezet vezérigazgatója a 2009–es marketingstratégiát ismertető sajtótájékoztatón. Az MT Zrt. prognozisa szerint az idei bázisévhez képest 2010-ben azonban már a vendégek számának 3-4 százalékos az általuk eltöltött vendégéjszakák számának 1-2 százalékos növekedése várható.

Róna Iván szerint a gazdasági válság miatt elsősorban a belföldi vendégekre és a környező országokból érkező látogatókra összpontosítanak, hiszen jövőre a költséghatékonyabb rövidebb utazások kerülnek előtérbe - tette hozzá.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a gazdasági válságban a legnagyobb visszaesést a vendégforgalomban Budapest könyvelheti el: a helyzetet rontja, hogy a holt szezon fellendítése érdekében indított Budapest Winter Invitation kampány csúcsidőszaka alatt lassan egy hete folyik a sztrájk a ferihegyi repülőtéren: a becslések szerint a szolgáltatók ezer vendég meg nem érkezésével 200 millió forint bevételtől eshetnek el.

További részletek a keddi Világgazdaságban

sztrájk turizmus Ferihegy MT Zrt
Kapcsolódó cikkek