Magyar gazdaság

Svájc bezárja a levélszekrény-cégeket

A svájci kormány – az EU-nyomására – adóreform-javaslatot terjeszt elő, amely megszüntetné vagy visszaszorítaná az uniós tagállamokból kiinduló adómenekítés fő formáját.

A változtatás nyomán elveszne nagy számú – mintegy 20 ezerre becsült – levélszekrény-cég létalapja, amelyeket korábban kizárólag vagy nagyrészt azzal a céllal hoztak létre, hogy az EU-tagországokból adóköteles nyereséget fogadjon, és azt ott tehermentessé tegye.

A kialakult gyakorlat nyomán az tagállamainak egészében mintegy 30 milliárd eurós éves összeg ment veszendőbe, ami határozottabb követelések megfogalmazására késztette a svájci kormánnyal tárgyaló brüsszeli hivatalnokokat. Az uniós elvárásoknak nyomatékot adandó, a tagállamok külügyminiszterei legutóbb külön nyilatkozatban is hangot adtak aggályuknak, az alpesi országban eddig alkalmazott praktikák miatt.

Az EU úgy kívánja a céljait elérni, hogy a különféle témákban egyidejűleg folyó tárgyalásokon blokkolja azokat a fejezeteket, amelyeknél Svájc lenne érdekelt a gyorsabb haladásban. A nyomás gyakorlására használható egyik területnek a Brüsszel és Bern között folytatott agrártárgyalásokat tekintik, amelyeken a svájci kormány szeretne mielőbb szabadkereskedelmi egyezményt elérni. A tárgyalásokon részt vevő uniós delegáltak arról számolnak be, hogy a partnereik részéről jó együttműködési készség tapasztalható.

Az EU tagállami közül egyébként Németország és Franciaország sürgette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, hogy bővítse ki az adóparadicsomok listáját, nyilvánvaló utalással Svájcra. Peer Steinbrück német pénzügyminiszter többször is bírálta az alpesi államban alkalmazott banki szabályozást.

adóreform Svájc levélszekrény-cég szabadkereskedelmi egyezmény
Kapcsolódó cikkek