Magyar gazdaság

"A ciklus körbeér és bezárul" - A 93 éves Nobel-díjas közgazdász a válságról

Elég sokat éltem ahhoz – a nagy gazdasági világválság mélypontján kezdtem el dolgozni a Fednél - , hogy lássam, ahogy a ciklus körbeér és bezárul – mondta a HVG-ben Paul Samuelson 93 éves Nobel-díjas amerikai közgazdász.

Szerinte ma látjuk, mekkorát tévedett Friedman, amikor azt állította, hogy a piaci rendszer képes önmaga szabályozására. És mekkora ostobaság volt Reagan elnöknek az a kijelentése, hogy az állam nem megoldás, hanem maga a probléma. Ma máőr mindenki látja, hogy állami beavatkozás nélkül nincs megoldás.

A jelenlegi helyzet igen hasonló a világválsághoz, sőt egyes területeken, például az ingatlanpiacon még rosszabb a helyzet. Samuelson szerint 2012 előtt nem számíthatunk fellendülésre, de az is lehet, hogy csak 2014-ben látunk majd javulást. Az Obama kormányzat adócsökkentő terveivel kapcsolatban a közgazdász úgy vélekedett, az csak akkor lesz hatásos, ha nem a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatokét, vagy a „már most is szégyenteelül túlfizetett menedzserekét”, hanem a középosztály alsó felének terheit enyhíti.

„Téved, aki azt hiszi, hogy ha még több pénzt pumpálunk a gazdaságba, akkor a gondok varázsütésre elmúlnak. Ilyen erővel egy repülőgépből is kiszórhatnánk a dollármilliárdokat az ország felett, azt remélve, hogy majd olyan helyre esnek, ahol hasznot hajtanak.” - Obama nagy hibákat nem fog elkövetni – vélekedett a Világgazdaságban Dani Rodrick, a Harvard Egyetem professzora. Szerinte mivel az új elnök élvonalbeli közgazdászokkal van körülvéve, nagy hibákat nem fog elkövetni.

A mostani amerikai körülmények azonban annyira kivételesek, hogy mellettük szükség van olyan tanácsadókra is, akik készek eddig nem tesztelt ötletek kipróbálására is.

rodrik Samuelson friedman
Kapcsolódó cikkek