A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: várakozásuk szerint az Ukrajnának szánt szállítások leállítása rövid ideig fog tartani, mivel a nyugati vevők nyomására a két fél valószínűleg visszaül a tárgyalóasztal mellé. Ukrajna jó eséllyel levesz magának valamennyit az Európának járó orosz gázból, ami a tranzitmennyiség csökkenéséhez és "a nyugati vásárlók részéről hangos tiltakozáshoz", valamint az egységes EU-energiapolitika kialakítását, és az energia-beszerzési források sokoldalúvá tételét célzó további felhívásokhoz vezet majd.

A GS londoni befektetési üzletága szerint ugyanakkor az idén számos olyan új tényező is megjelent, amelyek miatt eltolódás érzékelhető a két fél alkupozíciójában, és ez a patthelyzet elhúzódását is eredményezheti. A ház szerint egyrészt a (földgáz árképzésével is összefüggő) olajárak zuhanása miatt az európaiak által az orosz földgázért fizetett - alacsonyabb - ár sokkal közelebb került az Ukrajna által fizetett árhoz, ami szűkíti az Ukrajnának nyújtott szubvenció mértékét. Másrészt Ukrajnának ezúttal több gáztartaléka van, ami hosszabb időre lehetővé teszi a rendszeres szállítások nélkülözését.

Mindemellett az ukrán ipari termelés "elképesztő" mértékű - novemberben, éves összevetésben 29 százalékos - zuhanása miatt az országnak kevesebb földgázra is van szüksége, áll a Goldman Sachs londoni elemzésében. Végül - jóllehet Ukrajna pénzügyi rendszere és valutája számottevően nagyobb nyomás alatt van, mint Oroszországé - "a kaotikus, de mégis plurális" ukrán politikai rendszer jobban hozzászokott a gazdasági megingásokhoz, és így jobban is tudja kezelni ezeket, mint "a központosított orosz rezsim".

Az orosz folyómérleg valószínűleg egyensúlyi állapotba kerül vissza az idén az elmúlt évek nagy többletei után, és Oroszországból továbbra is nagy arányú a tőkekiáramlás. Oroszországnak még mindig van 438 milliárd dollár devizatartaléka, vagyis az exportbevétel-kiesés nem jelent azonnali veszélyt, de a tőkekiáramlás felgyorsulhat, ha a gázvitát január 12-éig, az orosz újévi ünnepekig nem sikerül rendezni, írták a Goldman Sachs londoni elemzői. Szergej Kuprijanov, az orosz Gazprom földgázipari csoport vezető szóvivője, akinek e hét eleji moszkvai sajtóértekezletébe videoközvetítéssel londoni tudósítók is bekapcsolódtak, az MTI kérdésére - miszerint milyen esélyt ad valamely komolyabb fennakadásnak az Európába irányuló gázszállításokban - azt mondta: az Ukrajnával érvényes jelenlegi tranzitszerződést minden külön feltétel nélkül be kell tartani, ennek a szerződésnek a teljesítése független "az orosz-ukrán kapcsolatok egyéb vonatkozásaitól".