Magyar gazdaság

Fokozódnak a német vagyoni különbségek

Németország keleti és nyugati felében egyértelműen növekedtek a vagyoni különbségek a 2002-2007 közötti időszakban, a folyamat az időskori szegénység veszélyes kiterjedésével fenyeget – figyelmeztet a DIW gazdaságkutató intézet.

A vesztesek legnagyobb arányban a volt NDK-s tartományokban élő középkorúak köréből kerülnek ki. Az átfogó irányzat részeként az öt keleti tartományban széles lakossági körökre kiterjedő vagyoncsökkenés ment végbe, aminek az ott élő 36-65 év közötti korosztály a legnagyobb vesztese. A folyamatot a DIW kutatói arra vezetik vissza, hogy a keleten mindig is nagyobb volt a ezért ott a segélyek csökkentését célzó szociális és munkaerő-piaci reformok sokakat kényszerítettek vagyonuk legalább egy részének felélésére. Országosan is kimutatható, hogy keleten ritkábban rendelkeznek ingatlanokkal, és a lakosság nagyobb hányada adósodik el.

Sajátságos eltérés, hogy akik nyugaton eladósodnak, azok jóval nagyobb összegű tartozást halmoznak fel, mint az új szövetségi tartományokban élők. Az országosan, 20 ezer fő és 11 ezer háztartás bevonásával készített felmérés szerint valóságos törésvonalat jelent a korábbi bel-német határ: míg nyugaton a nettó vagyonok állománya átlagosan mintegy 11 százalékkal gyarapodott 2002 és 2007 között, addig keleten a közel 10 százaléknyit apadt. Ez utóbbi ráadásul névleges értéken számolva következett be, ezért az inflációt is hozzászámítva még nagyobb veszteség adódik.

A legfontosabb vagyontárgy továbbra is a saját használatú ingatlan, ami egyébként a megtakarítások és a személyes befektetések fő célja is egyúttal. A felmérés egy további eredménye szerint – az egyes rétegeknél és egyes régiókban megfigyelhető vagyonvesztés mellett – tovább növekedett a németek megtakarítási hajlandósága, a jövedelmek egyre nagyobb hányadát teszik félre, rosszabb időkre számítva.

tartomány különbség német vagyoni
Kapcsolódó cikkek