Magyar gazdaság

Megérett a helyzet: jön az adó- és szociális reform

Szociális és adóreformra van szükség ahhoz, hogy Magyarország ne vesztese, hanem nyertese legyen a világgazdasági válságnak - fogalmazott Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán délután.

A kormányülés utáni tájékoztatón leszögezte: ezek az átalakítások azt a foglalkoztatási reformot követik, amelyet decemberben fogadott el az Országgyűlés.

A miniszterelnök hozzátette: a csütörtöki rendkívüli országgyűlési ülésen közösen meg kell határozni a válságra adandó magyar stratégiai válaszokat, a rákövetkező két hét során pedig a részletes, pontos számokkal alátámasztott módosításokat kell felvázolni. Ezután, vagyis a február 15-i ülésnapot követő hetekben pedig be kell nyújtani az e számításokra épülő normaszövegeket. Így néz ki a magyar válságkezelés cselekvési terve - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a választók jelentős része nagyon bizalmatlan a politikával szemben, ezért szükség van a magyar belpolitika megújítására is. A reformoknak csak akkor van esélyük, ha azokat közösen határozzuk el: a szükséges változások alapvető irányát kell először meghatározni, és ha ezekben egyetértés formálódik, akkor ezeket a kereteket kell minél hamarabb konkrét számokra váltani - vélekedett a kormányfő, aki a fontos feladatok között említette a kisebb Országgyűlés és a pártfinanszírozás kérdését is.

A növekedéshez szükséges van arra, hogy az emberek és a vállalkozások világosan lássák, a kormány hogyan járul hozzá a terhek csökkentéséhez a közeljövőben. Ezek között már ma is vannak a családokat érintő lépések, ilyen a betétesek vagy a devizahitelesek védelme. A vállalkozásokat pedig a bankok megerősítésén keresztül igyekszik segíteni a kormány.

Gyurcsány Ferenc szerdán is megerősítette: radikális adócsökkentésre nincs lehetőség, adóreformra azonban szükség van. Utóbbira azonban nem kerülhet sor közteherviselési reform, az adószisztéma jelentős belső szerkezeti átalakítása nélkül.

Az új kormányzati makropályáról a kormányfő annyit árult el, hogy a kabinet - változatlan feltételek mellett - 2,5-3 százalék közötti GDP-csökkenéssel számol 2009-re, és ugyanekkora értéket vár az éves szintjében is. Nagyon fontos cél, hogy teljesítsük a kitűzött 2,6 százalékos deficitcélt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány adóreform makropálya válság
Kapcsolódó cikkek