Magyar gazdaság

Radikálisan lefelé vitte az EBRD a térség növekedési kilátását

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 0,1 százalékra mérsékelte a kelet-európai térség idei gazdasági növekedésére tett előrejelzését.

 Novemberben a pénzintézet még 3 százalékos bővülést jósolt; igaz, akkori elemzéséből kimaradt Törökország, és azóta az egyes országok gazdasági súlyát is átértékelte. Tavaly az EBRD szerint a térség GDP-je 4,8 százalékkal növekedhetett, ami másfél százalékpontos lefelé módosítást jelent az előző becsléshez képest.

Az EBRD-térséget teljes súlyával éri a globális lassulás hatása, főként azért, mert a régió magas fokon integrálódott a világgazdaságba – állapította meg közleményében Erik Berglof, a bank vezető közgazdásza. Berglof szerint hosszabb távon a térség országainak ellenálló képessége a világgazdaság felépülésének sebességétől, valamint a nemzeti kormányok és a nemzetközi pénzintézetek, köztük az EBRD-nek a pénzügyi rendszerek megvédését célzó összesített erőfeszítésének a sikerétől függ. A szakember külön kiemelte annak fontosságát is, hogy a külföldi bankok megfelelő támogatást biztosítsanak keleti leányvállalataiknak.

GDP térség EBRD növekedési
Kapcsolódó cikkek