Magyar gazdaság

Tízmillió vándormunkás vesztette el állását Kelet-Kínában

Kína keleti tartományaiban több mint 10 millió vándormunkás veszítette el állását a nemzetközi pénzügyi válság hatására.

A különböző szintű szakszervezetek ezért most azon fáradoznak, hogy átképzésekkel, tanácsadással segítsenek a munka nélkül maradtaknak, az új vállalkozások elindításához pedig kisebb kölcsönöket is nyújtanak. Az otthonaikba visszatért vándormunkásoknak a helyi szakszervezetek segítenek.

Az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban az üzleti vállalkozások beindításához szükséges ismereteket előadásokon sajátíthatják el az érdeklődők. A kínai Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint tavaly július és december között a beszűkülése következtében a közel 130 millió kínai vándormunkásból 7,8 millióan tértek haza. A közép-kínai Honan (Henan) tartomány több mint 7 millió lakossal rendelkező Hszinjang (Xinyang) városában 37 ezer vándormunkást képeztek át, kétharmaduknak munkát is sikerült biztosítani.

A kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartomány Tungling (Tongling) városában 400 ezer jüannal (13 millió forinttal) kívánják segíteni a kisvállalkozások elindítását.

A délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományba tavaly év végéig összesen 1,49 millió vándormunkás tért vissza. Közülük 1,03 millióan találtak új munkahelyet: 38 százalékuk a mezőgazdasági és az állattenyésztési szektorban, 43 százalék a városokban helyezkedett el, a többi munkavállaló ismét vándormunkásként más tartományokban talált megélhetést.

Szecsuanban eddig összesen 250 ezer résztvevővel mintegy ötezer átképzési tanfolyamot tartottak. A szakszervezetek 53 állásbörzét tartottak, amelyeken közel százezren találtak új munkahelyet. A kínai kormány a munkaerőpiacra belépő friss diplomásokat a szakmai továbbképzéseken kívül kedvezményes kölcsönökkel kívánja támogatni.

Az elkövetkezendő három évben a jobb elhelyezkedés reményében közel 1 millió diplomás pályakezdő munkanélkülit kívánnak átképezni. Azok a friss diplomások, akik hajlandóak a vidéki, kevésbé fejlett területen elhelyezkedni, vagy a hadsereg kötelékébe belépni, tanulmányi hitelük részleges, vagy teljes törlésére számíthatnak. Azok a frissen végzettek, akik önálló vállalkozásba kezdenek, 50 ezer jüan (1,7 millió forint) kezdeti kölcsönre jogosultak.

állásbörze szakszervezetek munkanélküli vándormunkás válság szecsuán munkahely
Kapcsolódó cikkek