Magyar gazdaság

Tudorka 7: új kereső könnyíti a jövedéki igazoltatást

Hatékonyabbá válik a vám- és jövedéki igazoltatás, az információszerzés a bűnüldözésben, valamint az adatfeldolgozás a vám- és pénzügyőrség (VP) új beruházásának köszönhetően.

A Tudorka 7 elnevezésű új informatikai keresőrendszert a Montana Információtechnológiai és Kommunikáció Zrt.-vel közösen készítette a vámhatóság. A projekt fejlesztései 2007 vége óta folytak, a beruházás 116 millió forintba került. Újdonság, hogy nyelvészeti és valószínűségszámításon alapuló módszerek szerint szűri meg a keresőrendszer a testület számítógépes adatbázisait – mondta tájékoztatóján Vályi-Nagy Vilmos dandártábornok, a VP országos parancsnokhelyettese.

Jelszavak nélkül fér hozzá az adatbázisokhoz, s akár két-három héttel is lerövidítheti a keresést a nemzeti jövedéki rendszer és a gazdálkodói törzsadatrendszer adathalmazában. A Tudorka 7 az export-import adatokon, a tranzitszállítmányokról szóló információkon, valamint a VPOP birtokában lévő összes, cégekre vonatkozó adaton belül magyar, angol és német nyelven egyaránt tudja azonosítani a vámspecifikus nyelvi fordulatokat.

Képes a keresett szót szinonimák alapján is összefüggő rendszerbe foglalni, megkönnyítve a kívánt szöveg megtalálását. Így például egy Nyugat- Európából várható hamisáru-szállítmány információi alapján a rendszer akár egy lekérdezés után is azonosíthatja a fogadó céget.

jövedéki adat tudorka VP vám
Kapcsolódó cikkek