Magyar gazdaság

Hosszú távon olcsóbb lehet a bor - Nehéz helyzetben a borászok

Visszaesett 15-20 százalékkal a borfogyasztás a vendéglőkben és a szállodákban januárban, ami a borászatok nehezedő gazdasági körülményeit jelzi - derül ki a Varga Pincészet elemzéséből.

Az elemzés szerint a gasztronómiai kereskedelmi helyeken csökkent ugyan a fogyasztás a tavaly év végén és az idei év első hónapjában, de a bolti vásárlások még stabil képet mutatnak, nincs számottevő eltérés tavalyhoz képest.

A Varga Pincészet szakértői szerint így a borászok számára egyelőre nem a keresletcsökkenés okozza a legnagyobb gondot, hanem az, hogy a pénzintézetek szigorúbb feltételekhez kötik a hitelfelvételt. Ez pedig nehezíti a termelés finanszírozását.

A közlemény szerint Varga Bálint a pincészet marketingvezetője, a jelenlegi gazdasági viszonyokat figyelembe véve, úgy véli, hogy középtávon minimális visszaesésre lehet számítani a magyar borpiacon. Mindehhez hozzájárul még az is, hogy Magyarországon évről-évre nagyobb az importborok hányada.

A szakember szerint az exportra termelő magyar borászok helyzetét a rendkívül változó árfolyamú forint is nehezíti. A stabil 305 forintos euró is jobb lenne - áll a közleményben -, mint az állandó ingadozás.

A Varga Pincészet vezető szakembere szerint a gazdasági válság hatására élénkül a kereslet a nagyon olcsó palackos borok iránt. Míg a középkategóriás - palackonként 400-900 forintos - borokat kevesebben keresik majd. A prémiumkategóriás - 1000 forint feletti - italok piaca pedig stabilabb marad, de ott is inkább a csökkenés lesz jellemző. Így nagyobb súlyuk lesz majd a kereskedelmi akcióknak, amelyek hosszú távon a bor árának csökkenését hozhatják - állítják a Varga Pincészetnél.

bor fogyasztás olcsó Varga Pincészet borászok varga bálint prémium
Kapcsolódó cikkek