Magyar gazdaság

Kapcsold ki! - kéri az unió - Hasznos tanácsok energiatakarékosságra

Tudatos felhasználással, nagyobb odafigyeléssel minden egyes háztartásban csökkenthető az energiafogyasztás, ezáltal a széndioxid kibocsátás.

Ebből kiindulva, az Európai Bizottság és Magyarországon a Külügyminisztérium a szaktárcákkal és a civil szervezetekkel összefogva országos Kapcsold k(i) kampányt indítottak az EU klímacsomagjának támogatására, az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére.

A programsorozat keretében Budapesten, Budakalászon, Debrecenben, Egerben, Győrött, Gyulán, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécs, Szegeden, Szombathelyen zajlanak a rendezvények február 22-ig. A zöld infónapokon energiatakarékossági próbákkal és játékokkal várják az érdeklődőket. A gerilla akció nevet viselő rendezvényeken személyes tájékoztatást kapnak a járókelők egy Kapcsold k(i) ruhába öltözött fiataltól.

A brüsszeli partnerségi megállapodás keretében 300 ezer euróval támogatja a magyarországi programot – jelentette be Gyárfásné Fekete Judit, a külügyi tárca illetékese. Ennek első része a Kapcsold k(i) kampány, s szó van hasonló rendezvénysorozatról az autóhasználat, illetve a kis- és középvállalkozások témakörében is.

Az EU 2020-ra 20 százalékkal - átfogóbb nemzetközi megállapodás esetén 30 százalékkal - kívánja csökkenteni a széndioxid kibocsátást, ugyancsak 20 százalékkal az energiafogyasztását és legalább 20 százalékra készül emelni saját mérlegében a megújuló források arányát. Olajos Péter európai parlamenti képviselő a magyarországi kampányról tartott sajtótájékoztatón így összegezte az uniós klímacsomag lényegét. Jelezte, hogy a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében várhatóan ki fogják tiltani az energiafaló plazmatévéket Európai Unióból, és hasonló vizsgálatnak vetnek alá minden háztartási gépet (légkondicionáló, hajszárító, mosógép, hűtőszekrény stb.) A sajtótájékoztató másik EP-képviselő vendége, Hegyi Gyula bejelentette: már készül egy olyan chip, amely egy óra elteltével automatikusan leállítja a stand-by üzemmódban lévő készülékeket. Külön kiemelte, hogy a számítógépek is energiafaló eszközök. „Aki az internetes Second Life virtuális világban kalandozik, több energiát fogyaszt ezzel az időtöltésével, mint egy átlag albán ember” - állította.

Tarthatatlannak nevezte Magyar Gábor, a WWF természetvédelmi szervezet igazgatója, hogy Magyarország egy lakosra számítva legalább kétszer annyi energiát fogyaszt, mint a nyugati államok. Egy-egy háztartásban átlagosan 18 izzó van. Ha ezek közül csak kettőt kicserélnénk takarékosra, akkor Magyarországon szerinte egy 400 megawattos erőművel kevesebbre lenne szükség. Felvázolta a klímaváltozás migrációs következményeit is: „Tömegek indulnak majd el a kedvezőbb éghajlatú területek felé egyes vidékek – például az Alföld – elsivatagosodása miatt, erre fel kell készülni”.

Kifizetődő tanácsok

-         Vedd lejjebb a fűtést!

-         Kapcsold le a villanyt, ha nincs rá szükséged!

-         Használj energiatakarékos égőket!

-         Húzd ki a mobiltelefon töltőt!

-         Kapcsold ki az elektromos készülékeket!

-         Használj tölthető elemet!

-         Zuhanyozz fürdés helyett!

-         Zárt el a csapot!

-         Csökkentsd háztartási hulladékodat!

Zöld infónapok

Február 3. Budakalász Cora

Február 7. Budapest Westend

Február 10. Szeged Obi

Február 16. Eger Obi

Február 17. Miskolc Obi

Február 18. Nyíregyháza Obi

Február 19. Debrecen Cora

Február 22. Budapest Művészetek Palotája

Város gerilla akciók

Február 2. Győr

Február 3. Szombathely

Február 5. Pécs

Február 9. Kecskemét

Február 10. Szeged

Február 11. Gyula

Február 16. Eger

Február 17. Miskolc

Február 18. Nyíregyháza

Február 19. Debrecen

energia gerilla akció EU wwf energiatakarékosság tanácsok
Kapcsolódó cikkek