Magyar gazdaság

"Ne vásárolj amerikai árut!" - Kína is bojkottal válaszolhat a protekcionizmusra

A szegényebb országok által lenyelni szükséges méregpirulának nevezte a kínai sajtó az amerikai gazdaságösztönző csomag azon üzenetét, melyben az amerikai árucikkek vásárlását ajánlja az Egyesült Államokban.

Kína csatlakozhat azon országokhoz, melyek a protekcionista amerikai üzenetre válaszul a maguk gazdaságösztönző programjaikban az amerikai áruk mellőzésére buzdítanak - utal az Új Kína hírügynökség megfogalmazása az amerikai kormányzati elképzelésekre, melyek egyes amerikai törvényhozókban is visszatetszést keltettek.

A történelem és a gazdaságtörténet is megmutatta, hogy a pénzügyi és gazdasági válságból nem a protekcionizmus a kivezető út - hangzik a kínai állásfoglalás, amely felhívja a figyelmet, hogy az amerikai gazdaságösztönző program szerint a köz- és infrastrukturális munkákat csak amerikai termékek, nyersanyagok felhasználásával végeznék, s noha mindeközben "potenciálisan" tekintettel lennének a nagy partnerekkel - Kanadával, az EU-val, Japánnal - kötött kereskedelmi és beszerzési megállapodásokra, nem hivatkoznak ilyenekre Kínával, Indiával, Brazíliával vagy Oroszországgal kapcsolatban.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a Vásárolj amerikait politikával kapcsolatban a G7 hétvégi római csúcsértekezletén azt nyilatkozta, hogy igen tisztán reagáltak ezekre a (protekcionizmussal kapcsolatos) félelmekre. "A törvényhozás által elfogadott programot nemzetközi kötelezettségeinkre tekintettel kell majd végrehajtani, az elnök "mélyen elkötelezett" a nyitott és beruházások szabályainak. Alá szeretném húzni, milyen fontos a mostani kritikus időkben a bizalom" - mondta Geithner.

protekcionizmus árucikk beruházás kereskedelem amerikai
Kapcsolódó cikkek