Magyar gazdaság

Reformszövetség: többezer milliárdos kiadáscsökkentés, euró 2012-ben

A versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében 2013-ig a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja a Reformszövetség, s ezzel összesen 2 220-2 300 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelemelvonást - ismertette a Reformszövetség programját Békesi László a gazdaságpolitikai munkacsoport vezetője szombaton a Magyar Tudományos Akadémián.

Az elmúlt 18 év jövedelem elosztó politikája helyett a növekedést serkentő versenyképességet javító politikára van szükség - szögezte le az alapelvet Békesi László. A volt pénzügyminiszter szerint ezt szigorú fiskális és jövedelempolitikával, valamint növekedést segítő monetáris politikával kellene támogatni.

Az újraelosztás 8 százalékpontos csökkentése révén a magyar gazdaság növekedési üteme 1,5 százalékponttal gyorsulna, amellyel 3-4 százalékot érhetne el, és az egyensúlyt megtartva finanszírozható lenne Magyarország, fogalmazott Békesi László.

A program az állami újraelosztás jelenlegi 50,5 százalékos mértékét 2013-ra 42,1 százalékra kívánja csökkenteni. Ennek révén a gazdaság növekedési üteme 1,5 százalékponttal gyorsulna, és 3-4 százalékot érhetne el. Békesi megjegyezte, hogy az újraelosztás optimális csökkentése 10 százalékpont lenne, ami a fejlett gazdaságokban évi 1 százalékkal gyorsítja a gazdasági növekedést. A sajátos magyar helyzet miatt a növekedési hatás 1,5 százalékos lehet, annak ellenére is, hogy a szakértők csak 8 százalékpontos kiadáscsökkentés realitását tudták megalapozni.

A Reformszövetség 2009-re a kormány által javasolt 210 milliárdos megtakarítás helyett 330 milliárdot tart szükségesnek, s 2013-ig az egyszeri és folyamatos megtakarítások összege 1.325 milliárd forint. Békesi László hozzátette azt is, hogy ha program javaslatai megvalósulnak, azaz a javasolt szinten befagyasztják az államháztartás kiadásait, akkor az további ezermilliárd forintos egyensúlyjavulást eredményez.

A program 260-280 forintos euró árfolyammal és évi 2,5 százalékos inflációval számol azzal kiegészítve, hogy minden 10 forintos árfolyamgyengülés egy-egy százalékponttal nagyobb inflációt jelent.

Békesi László 2009. második félévi ERM-2 csatlakozással és 2012. évi, legrosszabb esetben 2013. évi euró csatlakozással számol.

A portfolio.hu-n tegnap megjelent elemzés sokkterápiát és új IMF-hitelt tart szükségesnek az államcsőd elkerüléséhez. A lap 800 milliárdos azonnali kiigazítást javasol, de nem a szokásos fűnyíróelv szerint, hanem mélyre ható, növekedést ösztönző reformokkal párosítva.

kiadácsökkentés állami jövedelemelvonás versenyképesség reformszövetség újraelosztás megtakarítás Békesi László egyensúlyjavulás
Kapcsolódó cikkek