Magyar gazdaság

Változtatásokat sürgetnek a budapesti forrásmegosztást illetően

A fővárosi kerületek vezetői nem támadták a budapesti forrásmegosztás rendelettervezetében megfogalmazottakat tegnap, amikor a főpolgármesterrel tárgyaltak.

Ikvai-Szabó Imre gazdasági főpolgármester-helyettes éppen ezért a hétfői közgyűlésen sem számít vitára. Hétfőn 215,6 milliárd forintról döntenek, amikor szavaznak az idei forrásmegosztási rendeletről. Ennek a 2006-os forrásmegosztási törvény az alapja, amely pontosan meghatározza a felosztás feltételeit. E szerint a teljes összeg 53 százaléka (114,5 milliárd) a kerületeké, a többi a fővárosé. Az idén egyébként minden kerület nagyobb összeget kap, mint tavaly.

A forrásmegosztási törvényen változtatni kell – mondta lapunknak nyilatkozva Ikvai-Szabó Imre. Ha az érvényes jogszabály szerint járnának el, hatmilliárdot kellene elvonni a kerületektől – indokolta. Az egyik fő gond az önkormányzatokat osztottan megillető bevételek meghatározása. A 2007-ben módosított jogszabály csak a személyi jövedelemadóból a normatív hozzájárulások forrásául szolgáló részről rendelkezett, s arról, hogy a helyi adókból a kerületi önkormányzat által beszedett adóbevétel 100 százaléka a kerületi önkormányzatot illeti meg. Nem szólt azonban az állandó népességhez kapcsolódó normatív hozzájárulásról (településüzemeltetés, sportfeladatok, pénzbeli szociális juttatások, gyermekjóléti alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó hozzájárulások). Így ezeket is 47-53 arányban kellene megosztani. Ikvai szerint ez végrehajthatatlan, hiszen ezek a támogatások az év első napjától kezdve a feladatot ellátó kerületi önkormányzatokat illetik meg, s a kincstáron keresztül oda is folynak be.

Az Állami Számvevőszék is több ponton bírálta a forrásmegosztást, a törvényt és rendelettervezetet is.

Évek óta tapasztalják a törvény anomáliáit. Tavaly az ellentmondó rendelkezések megszüntetésére szakmai anyagot készítettek, melyet Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes önálló képviselői indítványként az Országgyűlés elé is terjesztett, de a Ház nem tűzte napirendre – mondta Ikvai-Szabó Imre. A Főpolgármesteri Hivatal ezért tavalyhoz hasonlóan ismét úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a hibát, amit Ikvai szerint tegnap a polgármesterek is támogattak. A rendeletben azt javasolják: a jogszabály ellenére ne osszák meg teljes körűen az állandó népességhez kapcsolódó hozzájárulásokat. Csak a településüzemeltetési, -igazgatási és a sportfeladatokhoz kapcsolódó hozzájárulást veszik figyelembe megosztott forrásként. A tegnapi egyeztetésen a kerületi vezetőkkel megállapodtak, hogy tavasszal újabb szakmai javaslatot készítenek a törvény megváltoztatására, melyet az Országgyűlés elé terjesztenek.

Jól járnak

Újpest részesedése a fővárosi forrásmegosztásból a második legnagyobb mértékben nőtt tavalyhoz képest.

Ám Derce Tamás polgármester sem tudja megmondani, hogy mire fel kapnak 700 millió forint pluszt. Szerinte a Főpolgármesteri Hivatal azért nem tesz elég hatékony lépéseket a törvény megváltoztatására, hogy a jogi hézagok meghagyásával teret engedjen a lobitevékenységeknek.


Ám Derce Tamás polgármester sem tudja megmondani, hogy mire fel kapnak 700 millió forint pluszt. Szerinte a Főpolgármesteri Hivatal azért nem tesz elég hatékony lépéseket a törvény megváltoztatására, hogy a jogi hézagok meghagyásával teret engedjen a lobitevékenységeknek. Nem tetszik A második legkevesebb forrást a XXIII. kerület kapja. Geiger Ferenc, Soroksár első embere szerint tudomásul vették a rendelettervezetet.

De a Külső Kerületek Szövetségének elnökeként szorgalmazta a törvénymódosítást, mivel a jogszabály a kerületek közötti felosztásban hátrányosan érinti a külső városrészeket. Ilyen a népsűrűség.

Ugyanakkor a törvény nem veszi figyelembe a zöld területek fenntartását. -->

kerületek forrásmegosztási törvény Budapest Ikvai-Szabó Imre forrásmegosztás
Kapcsolódó cikkek