Magyar gazdaság

Bajnai: Az önámításnak véget kell vetni, ördögi körben a gazdaság

Mára Magyarország az adósságspirál szélére került, hiszen az államadósság mértéke eléri a GDP 73 százalékát, a növekedés lecsökkent, és – különösen a térségi országokhoz képest – kirívóan magas az állami úraelosztás aránya – fogalmazott az Ybl Közéleti Klub rendezvényén Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

A magyar gazdaság esélyei a globális válság korában című tanácskozáson a miniszter leszögezte: az önámításnak, az önhittségnek véget kell vetni, a magyar gazdaság ugyanis valóban ördögi körben van, és ebből csak komoly áldozatok árán lehet kitörni. Az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatás terén mélyreható szerkezeti kiigazításokat kell megvalósítani, az adóéket pedig a jelenlegi 54 százalékról 47 százalékra kell csökkenteni – vélekedett Bajnai Gordon.

Ahhoz, hogy „kinőjük” az államadósságot, 2011-től 4 százalékos többletet kell elérni a költségvetés elsődleges egyenlegében – tette hozzá. A 750 ezer magyarországi devizahitel összesen mintegy 4500 milliárd forintos kitettséget jelent, ez is hozzájárul a magyar gazdaság sérülékenységéhez – mutatott rá a miniszter, aki nem tagadta: Magyarországon is érezteti hatását a likviditási válság, ami együtt jár a bankok eszközminőségének romlásával.

E körülmények között felmerül a protekcionizmus, az állam torz megerősödésének veszélye, miközben az természetes, hogy a válság idején fontosabb lesz az állam szerepe. Minden nehézség megoldását azonban nem lehet az államtól várni, ám Magyarországon igen erőteljesen az ilyen jellegű vélemények a politikában és a T. Házban – fogalmazott a miniszter, aki szerint a válság könnyen szociális krízishez vezethet, a reálgazdasági nehézségek kezelése pedig újabb fiskális gondokat okozhat az országok életében.

Bajnai ybl államadósság adósság válság költségvetés
Kapcsolódó cikkek