Magyar gazdaság

Jövedéki adót kellene kivetni a csokoládéra?

Az elhízás elleni küzdelem jegyében jövedéki adót kellene kivetni a csokoládéra – javasolja egy skót orvos.

Ha a brit kormány komolyan gondolja az elhízás elleni küzdelmet, akkor ugyanúgy meg kellene adóztatni a csokoládét, mint az alkoholos italokat – vetette fel egy skót háziorvos egy ottani szakmai rendezvényen a Reuters szerint.

A jövedéki ötlete nagy vitát váltott ki a háziorvosi kongresszuson. Végül minimális szavazattöbbséggel elvetették ugyan, de a kezdeményezés annyit azért elért, hogy téma lett belőle a közbeszédben.

Skóciában minden negyedik ember túlsúlyos, s a csokoládé sokuknál nagy szerepet játszik a felesleges kilók gyarapításában – érvel a jövedéki adó ötletével előálló David Walker, a nyugat-skóciai Airdrie kisváros egyik háziorvosa. Ez szerinte éppen olyan negatív társadalmi következményekkel jár, mint a túlzott alkoholfogyasztás, tehát indokolt lenne, hogy az adórendszer is úgy kezelje a csokoládét, mint a szeszes italokat.

Az alkoholos italok némely fajtáira az minden tagállamában kötelező jövedéki adót kivetni. Ennek minimális mértéke például a sörre hektoliterenként és Plato-fokonként 0,748 euró, Nagy-Britanniában azonban 16,15 font, Magyarországon pedig 540 forint.

alkoholos italok jövedéki adó csokoládé elhízás túlsúly
Kapcsolódó cikkek