Magyar gazdaság

Megugrott a gyógyszerkiadás

Drasztikusan, 40 százalékkal nőtt tavaly a lakosság vényköteles készítményekre fordított gyógyszerkiadása az előző évihez képest.

A receptköteles és az a nélkül kapható orvosságok együttes fogyasztásáért fizetett hozzájárulásuk pedig átlagosan 26,9 százalékkal volt több. Az orvosságok piaci értéke fogyasztói áron megközelítette az 565 milliárd forintot, ebből 4-5 milliárd volt a patikán kívüli forgalmazás – mondta a Világgazdaságnak Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző. A kórházakban – termelői áron számítva – további 95 milliárd forint értékű gyógyszer fogyott, ez 6,2 milliárddal több az előző évinél.

A szakember prognózisa szerint a lakossági gyógyszerterhek növekedési tendenciája az idén sem áll meg, ugyanis csökkenhet a tb-támogatás. Ugyan még nincs végleges döntés arról, hogy valóban 30 milliárd forint megtakarítást kell-e elszenvednie az idén az ágazatnak, s arról sincs, hogy a lefaragás összegéből mennyi jut az Egészségbiztosítási Alap gyógyszer- és mennyi a gyógyító-megelőző kasszájára. Az első variációk szerint fele-fele arányban oszlana meg ez az öszszeg. Ám – a Reformszövetség javaslata szerint – 10 milliárd forintnál több nem vonható ki az egészségügyi ágazatból. Tény ugyanis, hogy a konvergenciaprogram kemény megszorítást okozott az egészségügyben, további megtakarítások csak az intézményrendszer átalakításától várhatók, ám a járóbeteg-szakellátás bővítése pénzigényes.
Fekete Tibor szerint a gyógyszerfogyasztás visszafogásában nincs tartalék, hiszen önmagában a népesség életkora 4-4,5 százalékos fogyasztásnövekedést okoz, az újonnan piacra kerülő készítmények is folyamatosan nagyobb értékű forgalmat generálnak. A hazai fogyasztás azonban még így sem éri el a fejlettebb, ám sok tekintetben egészségesebb lakosságú EU-országok fogyasztását, hiszen a vényköteles szerekből például Ausztriában 453, Belgiumban 378, Franciaországban 475, Németországban 426, Svájcban 452 euró jut fejenként, nálunk 202.

A hazánkban forgalmazott gyógyszerek átlagos fogyasztói ára – a gyógyszercégek önmegtartóztató viselkedésének köszönhetően – tavaly 1914 forint volt. Ezt igazolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályának vezetője is. Molnár Márk szerint 2007-ben 959 készítmény árát átlagosan 23, tavaly 786 árát átlagosan 15 százalékkal csökkentették a cégek, ez év január 1-jétől pedig 355 termék ára közel 4 százalékkal mérséklődött, de 45 szernél meghaladta a 10 százalékot a csökkentés. Ez is közrejátszott abban, hogy 2007. január óta 54 innovatív hatóanyag támogatását fogadta be az OEP, az új szerek többsége biotechnológiai úton előállított készítmény, amely párhuzamosan több betegség kezelésére alkalmas.

Ám a cégek szerint – s ezt igazolja az árcsökkentések mérséklődése is – már nincs tartalék az effajta takarékoskodásban. Nehezíti a helyzetüket a forint euróhoz viszonyított mélyrepülése, ennek hatása várhatóan megjelenik az importkészítmények árának emelésében. A forgalmazók ugyanis 260 forint körüli euróval számoltak az idei terveik elkészítésekor.
Az OEP arról is tájékoztatott, hogy a gyógyszergyártók forgalomarányos befizetése tavaly közel 40 milliárddal növelte a tb-kasszát. S mivel összesen 309,6 milliárd forintot fordított a biztosító a patikákban kiváltható orvosságok árának támogatására, a megmaradó összeget a gyógyító-megelőző ellátásra fordította.

tb-támogatás gyógyszerkiadás vényköteles
Kapcsolódó cikkek