Magyar gazdaság

"A Bajnai-csomag nem segít a kkv-k helyzetén!"

Könnyíteni kell a több mint 900 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) terhein, illetve hatékonyabbá tenni a felnőttképzés rendszerét – fogalmazott kedden Drimál István, a BKIK tanácsadó osztályának elnöke.

Mint mondta, a Bajnai-csomag nem segít a kkv-k helyzetén: innovatív átalakításokra lenne szükség, mert rengeteg az adminisztrációs teher a vállalkozásokon.

"Azonban erről nincs szó a válságkezelő programban, minden bejelentett intézkedés makrogazdasági megközelítésű" - mondta.

Idén 10-12 százalékos munkanélküliségi ráta várható, az állástalanok többsége feltehetően kényszervállalkozó lesz. Rajtuk képzésekkel lehetne segíteni, erre azonban nincs felkészülve az ország.

Ma már minden pályázat közbeszerzés, ezzel a mikro-, kis- és középvállalkozások nem tudnak mit kezdeni, ezért paradigmaváltásra van szükség.

Magyarországon egy nagyon torz vállalati struktúra alakult ki – közölte Poór József BKIK küldött.

Mint mondta, a 99 százalékos kkv-i tömeg a munkaerő 65-66 százalékát foglalkoztatja , míg az egyszázalékos nagyvállalati tömeg ennek mintegy harmadát. Emellett létezik a Míg az unióban a 60-70 százalékát a kkv-k állítják elő, addig Magyarországon csak 30 százalékát.

Poór József az általa a kkv-k és a válság témájáról készített felméréssel kapcsolatban kijelentette: a mikro-, kis- és középvállalkozások nem terveznek létszámleépítéseket.

Helyette költségcsökkentési lépéseket preferálnak, természetesen létszámstop, illetve gyakran bérbefagyasztás mellett. Most elsősorban a tréningeken, a képzéseken és a tanácsadásokon spórolnak.

Szatmáriné Balogh Mária, aki a kkv-knak szóló tanácsadások és tréningszolgáltatások szakembere, úgy vélte, hiányosak a vállalkozások menedzserismeretei és szereptudásai.

Emiatt veszélyben van versenyképességük, s ezáltal az országé is. A vezetőknek mozgósítható készségekre van szükségük, ezért nagyon fontos a felnőttképzés szerepe.

Problémának nevezte, hogy csak OKJ-s képzésen vagy akkreditált programon lehet felnőttképzéssel részt venni. Másrészt a szakképzés problémáját megpróbálják ráerőltetni a teljes felnőttképzésre. Illetve, hogy csak költségszemlélet létezik, és nem befektetői.

Szerinte az innovációs energiákat fel kell szabadítani, ebben a felnőttképzések szerepe nagyon fontos. Megjegyezte, az állami szervezeteknek is erre lenne szükségük.

felnőttoktatás BKIK kkv válság bajnai-csomag adminisztráció
Kapcsolódó cikkek