Magyar gazdaság

A válság miatt könnyebben ad méltányos elbánást az APEH

Az adóbevételeken egyelőre nem érződik a gazdasági válság hatása - derül ki a legfrissebb adóhivatali adatokból. Arról, hogy ennek a hátterében a revizori szigor fokozódása húzódik-e meg, valamint hogy a vállalkozások a nehezedő körülményekre tekintettel számolhatnak-e méltányosabb eljárással az Adó- és Pénzügyi Ellenrőrzési Hivatal (APEH) részéről, Varga Lászlónét, a szervezet elnökhelyettesét kérdeztük.

- Hónapról hónapra borúlátóbb előrejelzések látnak napvilágot a 2009-ben várható mértékéről. A gazdasági nehézségek közepette az adózók - különösen a vállalkozások - számíthatnak-e arra, hogy a revizorok megértőbbek lesznek egy-egy vizsgálat, ellenőrzés során?

- Fontos leszögezni, hogy a gazdaságélénkítés, a vállalkozások megsegítése nem az ellenőrzés feladata. Az adóhivatal fő célkitűzése, a feketegazdaság visszaszorítása ugyanis szemernyit sem változott. Ennek jegyében - ahogy a korábbi években - az APEH az idén is közzétette az év során érvényesítendő ellenőrzési irányelveket. Ezek között 2009-ben is fontos helyen szerepel az új vállalkozások ötödének a megalakulást követő 90 napon belüli ellenőrzése, valamint a jövedelem-minimum alatt vallók vizsgálata. Igaz, ez utóbbi kör a tavalyi tapasztalatok szerint csupán néhány ezer adózót takar. Az előző évben az APEH mintegy 60 ezer vizsgálatot indított a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében, és az idén is hasonló mennyiségű ellenőrzéssel számolunk. E téren elsősorban a vendéglátó- és építőipari, valamint az őrző-védő vállalkozások jelentenek komoly kockázatot. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak területek, ahol figyelembe lehet és talán kell is venni a válság hatásait. Ha nem szándékos adókikerülésről van szó, akkor az adózók számíthatnak arra, hogy az APEH alacsonyabb mértékű bírságot ró ki rájuk. Ugyanez igaz akkor is, ha olyan adózóról van szó, aki először követ el hibát, mulasztást. Még egyszer hangsúlyozom: az adóhatóság elsődleges feladata a jogszerű magatartás elősegítése és az adókikerülés megelőzése, a büntetések megállapítása során azonban mindig szem előtt tartjuk a fokozatosság elvét.

- Ha már az egyes ágazatokat említettük: az adóhivatal az idén is „kiszemelt” néhány területet, amelyre fokozottan figyel az ellenőrzések során?

- Ha a vállalkozásokat tevékenységi körök szerint osztályozzuk, akkor az idén a munkaerő-kölcsönzők, a fuvarozók, az e-kereskedelem, valamint a befektetési szolgáltatók kerülnek gyakrabban a revizorok látóterébe. Fokozott ellenőrzési területet képeznek még a felnőtt- és egyéb oktatással, a gépjármű-kölcsönzéssel, valamint a reklámozási, hirdetési tevékenységgel foglalkozó vállalkozások. Évek óta vannak azonban olyan, számottevő kockázatot jelentő gazdasági folyamatok, amelyekre az APEH fokozottan ügyel. Az áfa tekintetében ezek közé tartoznak az értékesítési láncok, az úgynevezett körbeszámlázásos ügyletek – e vizsgálatok során az adóhatóság szorosan együttműködik a vám- és pénzügyőrökkel, valamint az uniós adóhatóságokkal is. Jelenleg is tizenegy közös ellenőrzés folyik, elsősorban a német és az osztrák adóhatóságokkal.

- Évről évre a jogszabály-változások is újabb feladatokat jelölnek ki az APEH számára. Két éve ilyen volt a tízezer vagyonosodási vizsgálat lefolytatásával kapcsolatos miniszterelnöki elvárás. Utólag hogyan ítéli meg az eredményeket?

- Az ilyen jogszabály-változások sokszor komoly kihívást jelentettek az APEH számára. A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos célkitűzéseket 2007-ben teljesítettük, ám ezek számtalan jogvitát generáltak, hiszen az adózók igyekeznek kihasználni a jogorvoslati lehetőségeket. Bár az ítéletek túlnyomó része az APEH-nek adott igazat, a vizsgálati módszereket az utóbbi időben tovább finomítottuk. Így tavaly és az idén már nagyobb hatékonysággal vagyunk képesek lefolytatni a számszerűleg amúgy kevesebb vizsgálatot.

- A fordított adózás terén is befejeződött az új szisztéma tavaly év elején szükségesnek mutatkozó finom-hangolása?

- Igen, a nyitott kérdések nagy részére a tavalyi év során sikerült választ találni. Az új áfatörvény elsősorban az építőipari ügyletek esetében tette szükségessé jogi iránymutatások kibocsátását. Ugyanakkor, ha az adózók a tavalyi év első felében vétettek hibákat a fordított adózás terén, a revizorok ezeket az eseteket méltányosan kezelték. Kivételesen méltányos elbírálásra azonban ma már nem érdemes számítani ezen a területen, hiszen több mint egy év alatt az adózók már bőven beletanulhattak az új adózási módszerbe.

- Ami a készpénz-fizetési limitet illeti: az adóhivatal a jogszabály-módosítás szerint köteles visszafizetni az e címen kirótt bírságokat. Ám valójában sor került-e ilyen jellegű büntetések kiszabására?

- Nem, a szigorítás ugyanis február 1-jén lépett életbe, és az APEH a kezdeti időszakban itt is méltányosan járt el. Így nem is róttunk ki olyan bírságokat, amelyeket elvileg most vissza kellene fizetni. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg a 250 ezer forintos korlátozást a honatyák teljesen megszüntették, a házipénztárak esetében nem a jogszabály kivezetésére, hanem csupán a maximális mérték megemelésére került sor, így a napi készpénz záró állomány havi átlaga az előző évi árbevétel 1,2 százaléka helyett annak 2 százaléka lehet. Ez a kötelezettség a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásokra vonatkozik, amelyek ezen a téren is számíthatnak az adóhatóság helyszíni ellenőrzésére. A vizsgálatok során a revizorok annak is utánanéznek, hogy megegyezik-e a könyvelés szerinti és a ténylegesen a pénztárban lévő készpénz mértéke.

- Új, és egyelőre hatályban lévő kötelezettség az is, hogy az evás vállalkozások kötelesek megőrizni a számlákat.

- E módosítás elsősorban az adókikerülés megelőzését, nem pedig a számlatartás elmaradásának megállapítását vagy bírságolását tűzi ki célul. Mivel az evások nyilvántartásából nem derül ki, hogy hány számlát kellett volna megőrizniük, az APEH kapcsolódó vizsgálatok során fog figyelmet fordítani e kötelezettség betartására. Ha ugyanis egy cég evás vállalkozás számára értékesített terméket vagy nyújtott szolgáltatást, akkor a számla meg kell, hogy legyen az evás vállalkozásnál. A sajtóban sokat hallani az adóhiány 75 százalékára rúgó adóbírságról is. Szeretném leszögezni, hogy az APEH csak akkor ró ki ekkora büntetést, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával vagy a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával függ össze.

- Az új feladatokkal párhuzamosan az adóhivatal tavaly lehetőséget kapott létszámának bővítésére. Sikerült-e valamennyi helyet betölteni, és az APEH számíthat-e újabb kollégák érkezésére a közeljövőben.

- Ami az utóbbi kérdését illeti: újabb létszám-bővítést a kormány és a pénzügyminiszter nem helyezett kilátásba, ami a jelenlegi gazdasági viszonyok között nem meglepő. Tény, hogy így évről évre nagyobb teher hárul az APEH-re. Ezt a hatékonyság javításával, a kockázatkezelés és a kiválasztás színvonalának emelésével, valamint a számítástechnika kínálta lehetőségek alaposabb kihasználásával igyekszünk ellensúlyozni. A tavaly év elején kezdődött létszám-bővítés pedig mára teljesen lezárult, ám az igaz, hogy Közép-Magyarországon hosszabb időt vett igénybe az új státuszok feltöltése. Az APEH létszáma jelenleg 15 635 fő.

Varga Lászlóné revizor adóhatóság ellenőrzés adó APEH válság
Kapcsolódó cikkek