Magyar gazdaság

Egyre sötétebb a német gazdaság jövője

Elemzők egyre sötétebb jövőképet festenek a 2009-es évről: immár 6 százalékos gazdasági csökkenéssel számolnak Németországban.

Nyolc konjunktúra-kutató intézet által összeállított előrejelzésben a második világháború óta nem látott gazdasági szűküléssel számolnak; a második negyedévre ráadásul év/év összehasonlításban még drasztikusabb, 8,2 százalékos visszaeséssel számolnak, a befektetések és a kivitel folyamatos esésével - írja a Süddeutsche Zeitung.

Ugyancsak egyre borúsabb a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése, aki jelenleg 5,6 százalékos visszaeséssel számol; valamint a német pénzügyminiszter becslése, aki szintén már legalább 5 százalékos csökkenést vár. A kormány saját konjunktúra-előrejelzését jövő héten hozza nyilvánosságra.

A visszaesés keményen le fog csapódni a többi gazdasági mutatóra is. Egyedül ebben az évben egymillió állás elvesztésével számolnak az intézetek, előrejelzéseik szerint 2010 végére a munkanélküliek száma elérheti az akár 5 millió főt is. A jövő év végére a költségvetési hiány elérheti a 5,5 százalékát is.

A gazdasági zsugorodás hatása 2010-ben is érezhető lesz: a kutatóintézetek 0,5, a Valutaalap 1 százalékos további csökkensére számít. Amennyiben ezek a várakozások beigazolódnak, Németország visszaesik a 90-es évek kibocsátási szintjére.

Ami Magyarországra is kihatással lesz: Németország a legnagyobb exportpiacunk, így gazdasági teljesítményünk nagyban függ az EU legnagyobb gazdaságától.

Németország konjunktúra 2010 GDP 6 százalék Nemzetközi Valutaalap visszaesés gazdaság
Kapcsolódó cikkek