Magyar gazdaság

El lehet menni…Tömeges elvándorláshoz vezethet az adóemelés Nagy-Britanniában

A szigetországban bevezetendő 50 százalékos jövedelemadókulcs azt jelenti, hogy a mintegy 700 ezer főt magába foglaló, legjobban kereső kör több ezer fonttal jár rosszabbul a következő áprilistól. A kormány 7 milliárd fontnyi plusz bevételt remél az intézkedéstől, az elemzők viszont az érintettek elvándorlásától tartanak.

Jövő áprilistól a 18. helyre kerülünk a G20-ak között a felsővezetőket érintő jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot tekintve. Az alacsonyabb adókulcsokat használó államok, például Svájc igen vonzóvá válhatnak az olyan rétegek számára, akikre a brit gazdaság felélénkítésében lenne szükség" – nyilatkozta a The Times-nak a PricewaterhouseCoopers elemzője.

Hasonlóan vélekedett az RBC Wealth Management közgazdásza, aki hozzátette: a múlt évben már sokan kivándoroltak az adószabályok változása miatt és félő, hogy London pénzügyi centrum statusa veszélybe kerül. Az adószakértők szerint a magasabb jövedelműek nyugdíjbiztosítási kedvezményének csökkentése elveszi a menedzserek kedvét az öngondoskodástól, a kevesebb félretett pénz pedig kevesebb forrást jelent a jövő kormányainak.

A ma bejelentett új szabályok szerint egy évi 105 ezer fontot (34,8 millió forint) kereső menedzser évente plusz ezer fontot (333 ezer forint) fizet majd jövedelemadóként és TB járulékként. A terhek lépcsőzetesen emelkednek a jövedelemhez mérten, a legmagasabb keresetűek 200 ezer font (66,4 millió forint) után évi 7 590 fontot (2,5 millió forint) fizetnek majd. A terhek 2011-ben tovább emelkednek, ekkor az államnak fizetendő társadalombiztosítási járulékot is 11,5 százalékra emelik.

felsővezető jövedelemadó London járulék pénzügyminiszter tb menedzser társadalombiztosítás
Kapcsolódó cikkek