Magyar gazdaság

Kártyavárként dőlnek a fizetésképtelen cégek

Az idei év első negyedében 2008 hasonló időszakához képest 25 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar valamint a kereskedelmi vállalkozások minősülnek. Az év elején működő cégek közül akár minden huszadik cég eltűnhet az évvégére.

A Coface legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, az építőipar és az autóipar bizonyos területei, például az autóipari beszállítás és az autókereskedelem. Kockázatos ágazatnak számít a szórakoztató elektronika és a logisztika is. Viszonylag biztonságos helyzetben az energiaipar és a telekommunikációs szektor van.

A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási nehézségekkel jár - idézi a közlemény Dercze Zoltánt, a Coface Hungary országigazgatóját . Komoly probléma, hogy a magyar domináns része az EU-országokba irányul, azon belül is Németország a legnagyobb felvevőpiac, ahol szintén lassul a gazdaság, így csökken a magyar termékek iránti kereslet. Ugyanakkor további problémákat okoz az autógyárak leállása vagy kapacitáscsökkentése, ami a magyar autóipari beszállítókat is hasonló lépésre kényszerítette.

Továbbra is rendkívül kevés olyan csődeljárás indul, amely a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz a vállalatok megmentésére irányul - mutat rá az elemzés. A csődvédelem hatékony eszköz lehetne, ha élnének vele a magyar cégek, de a több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul évente. 2009 első három hónapjában 11 ilyen eljárás indult Magyarországon.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett, az összes hazai fizetésképtelenségi eljárások 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 17 százalékát építőipari cégek ellen indították az év első három hónapjában. Ezek mellett az eljárás alá vontak között ingatlangazdálkodási, idegenforgalmi, valamint gépjárműipari vállalkozások vannak nagy számban.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2009 első negyedévében a legtöbb eljárást - az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás több mint 40 százalékát - Budapesten és Pest megyében folytatják le. A Coface a magyarországi fizetésképtelenségi tendencia mutatójába nem csak a csődtörvény szerinti csőd- és felszámolási eljárásokat vonta be, hanem az olyan végelszámolásokat is, amelyek felszámolási eljárássá változnak, vagy amelyeknek egyértelműen a cég fizetésképtelensége az oka.

fizetésképtelen Coface csődeljárás cég csőd fizetésképtelenségi eljárás Dercze Zoltán
Kapcsolódó cikkek