Magyar gazdaság

Magyarország a legolcsóbb

Magyarország számít messze a legolcsóbbnak a osztrákok legkedveltebb turisztikai célpontjai közül, főként a forint gyengesége miatt – derült ki a Bank Austria árindexéből.

E szerint 100 euró 65 százalékkal nagyobb vásárlóerőt képvisel hazánkban, mint nyugati szomszédunknál. Az előző évtől eltérően az osztrák euró vásárlóértéke számos európai úti célpont – így hazánk – esetében emelkedett ez év húsvétra, miközben a tengerentúli és ázsiai kiruccanások megdrágultak.

A gazdasági válság nyomán a külföldre utazó osztrákok által kedvelt európai országok közül több is fizetőeszközének gyengülését volt kénytelen elkönyvelni az utóbbi időben. Így hazánk mellett nemcsak Törökország vagy Horvátország vált jutányos árfekvésű üdülési helyszínné, de a korábban nem éppen az olcsó úti célok között számon tartott Nagy-Britannia is igen vonzóvá vált az eurót használó osztrák polgárok számára a font leértékelődése következtében.



Az Egyesült Államok esetében ugyanakkor a dollár euróhoz viszonyított felértékelődése következtében a tavalyinál 15 százalékkal kevesebbet kapnak nyugati szomszédaink a pénzükért, bár jövedelmük még így magasabb vásárlóerőt képvisel az USA-ban, mint odahaza. Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Amerika kivételével egyébként minden tengerentúli célpont esetében veszítettek vásárlóerejükből 2008-hoz képest a osztrák fizetések, ez többnyire szintén a közösségi valuta relatív gyengülésére vezethető vissza. Afrika esetében a helyi valuták felértékelődésével párhuzamosan még az is hozzájárult a dráguláshoz.
A vásárlóerő változása ugyanakkor Afrikán kívül sem csak a fizetőeszközök árfolyam-ingadozásával függ össze. Miközben az eurót használó közkedvelt úti célok legtöbbjében nem kapnak sem többet, sem kevesebbet a pénzükért az osztrákok 2008-hoz képest, a monetáris unióhoz tartozó Spanyolországban és Portugáliában mégis valamivel többre futja ugyanannyi euróból a tavalyi évvel összehasonlítva.

legolcsóbb forint Magyarország vásárlóérték euró Ausztria
Kapcsolódó cikkek