Magyar gazdaság

Sztrájk készül a német kiskereskedelemben

Még áprilisban munkabeszüntetéssel kívánnak nyomatékot adni bérköveteléseiknek a német kiskereskedelemben dolgozók – jelentette ki a Ver.di szakszervezeti szövetség elnökhelyettese a Welt Online-nak nyilatkozva.

Már megkaptuk a figyelmeztető sztrájkokra vonatkozó első kezdeményezéseket – közölte Margaret Mönig Raane, a Ver.di elnökhelyettese. Ebből szerinte az következik, hogy már áprilisban meg lehet tartani az első figyelmeztető sztrájkokat a német boltokban, ha nem teljesül a szakszervezet 6 százalékosnál is magasabb béremelkedésre vonatkozó követelése.

A hat százalékos követelés igen magasnak tűnik annak fényében, hogy az gyakorlatilag megszűnt az utóbbi hónapokban Németországban. Februárban 1,0 százalékra csökkent a fogyasztói áremelkedések éves szinten számított üteme. A márciusi adat várhatóan még ennél is lassúbb pénzromlást fog mutatni.

Mönig-Raane szerint „fantáziadús és hatékony” tiltakozó akciókra lehet számítani. „Ha például a nagykereskedelmi raktárakból egyetlen teherautó sem tud kihajtani, akkor a kiskereskedelmi üzletekbe sem érkezik áru” – érzékeltette a szakszervezeti vezér, hogy milyen típusú fellépés jöhet szóba.

Németország sztrájk ver.di kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek